Drone spoort met kunstmatige intelligentie weidevogelnesten op

Een drone kan maaislachtoffers zoals weidevogels voorkomen met kunstmatige intelligentie (AI). De techniek werd onlangs toegelicht op een bijeenkomst van BoerenNatuur Fryslân in Stiens tijdens een demonstratie faunavriendelijk maaien.

'Dit is positief', vindt Anne Jansma van BoerenNatuur Fryslân. 'Je bent bijna een beetje bang dat de techniek dingen overneemt. Maar deze toepassing kan een boer op de trekker helpen maaislachtoffers te voorkomen.'

Duizenden foto's zijn handmatig beoordeeld, waardoor de drone nu het verschil kan zien tussen nesten en kale plekken in het land. 'De drone kan de nesten zelf herkennen en legt die vast met gps. Die gegevens kun je doorzetten naar de trekker. Zo kun je om de nesten heen maaien', legt Jansma uit. Toch lukt dit nog niet altijd. 'Maar de techniek gaat nu zo snel, dat het in de toekomst wel zo zal zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer