Duitsland stopt fusie supermarkten

De overname door het Duitse Edeka van 450 Tengelmann-supermarkten lijkt van de baan. De Duitse overheid wil de doorgaande concentratie van marktmacht stoppen.

Jan van LiereEdeka, de grootste supermarktonderneming van Duitsland, bereikte vorige herfst overeenstemming met concurrent Tengelmann over de aankoop van alle winkels. Tengelmann wil zich terugtrekken uit de detailhandel. Edeka zou na de overname ruim 4.500 filialen krijgen en een jaaromzet van 9,6 miljard euro.
De Duitse mededingingsautoriteit keurde in april de overname af. Het marktaandeel van Edeka zou landelijk gezien niet zo veel toenemen, maar in bepaalde regio’s dreigde het concern wel een monopoliepositie te krijgen. Vooral in Berlijn, München en delen van Noordrijn-Westfalen is zowel Edeka als Tengelmann heel sterk.
Het concern deed vervolgens een beroep op de minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel. Die laat zich adviseren door de monopoliecommissie van zijn departement.

Marktmacht te groot

De monopoliecommissie rapporteerde deze week meer nadelen dan voordelen te zien in de voorgenomen fusie. Met het verdwijnen van Tengelmann zouden leveranciers voortaan nog sterker overgeleverd zijn aan de marktmacht van de vijf grote supermarktconcerns.
Eventuele bijkomende voorwaarden zouden volgens de commissie de nadelen amper verzachten. De algemene verwachting is dat de minister op korte termijn zijn veto uitspreekt over de aankoop van Tengelmann door Edeka. In dat geval zal Tengelmann op zoek gaan naar een buitenlandse koper.
Duitsland maakt nu ernst met de vorig jaar aangekondigde verscherping van het mededingingstoezicht. Beloofd was dat aankopen door grote supermarktconcerns extra kritisch beoordeeld gaan worden.
Die houding heeft te maken met de snelle schaalvergroting in de Duitse detailhandel. Onder meer het Deutscher Bauernverband (DBV) verzet zich tegen concentratie van de marktmacht bij vijf grote supermarktketens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer