Russen+woedend+over+%27voedselcrematoria%27
Nieuws
© flags.com

Russen woedend over 'voedselcrematoria'

In Rusland is woedend gereageerd op de plannen van de regering om uit het Westen geïmporteerd voedsel massaal te vernietigen. Steeds meer Russen kampen met armoede en de herinneringen aan honger tijdens de Sovjetperiode zijn nog springlevend.

Zelfs sommige medestanders van het Kremlin hebben hun afschuw uitgesproken over de 'voedselcrematoria'.

De autoriteiten zijn echter vastbesloten om door te gaan met de vernietiging van illegaal geïmporteerd voedsel, dat een veiligheidsrisico zou vormen.

Europese kaas

Op televisie waren donderdag beelden te zien van een berg Europese kaas die door een bulldozer werd platgereden. Eerder werd al Europees spek in de verbrandingsoven geworpen.

Moskou verbood vorige jaar de invoer van veel Westerse voedselproducten, nadat de Europese Unie, de Verenigde Staten en bondgenoten sancties hadden opgelegd als reactie op de Russische operaties in Oekraïne.

Verdelen

Meer dan 267.000 mensen hebben een petitie gesteund die president Vladimir Poetin oproept het voedsel niet te vernietigen, maar te verdelen onder behoeftigen.

De maatregel ging donderdag in. Het Kremlin heeft niet vastgesteld hoe het voedsel moet worden vernietigd, alleen dat het 'met alle beschikbare middelen' moet gebeuren en dat het moet worden vastgelegd op video.

Dat laatste is vermoedelijk om te voorkomen dat corrupte functionarissen er zelf mee aan de haal gaan.

ANP

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer