Belgische supers maakten prijsafspraken

Belgische supermarkten zoals Carrefour en Delhaize en bekende internationale leveranciers hebben jarenlang prijsafspraken gemaakt.

Belgische+supers+maakten+prijsafspraken
© Nieuwe Oogst

Maandag kregen achttien betrokken ondernemingen een boete van 174 miljoen euro van de Belgische Mededingingsautoriteit.

Door de afspraken stegen de prijzen voor consumenten van drogisterij-, parfumerie- en hygiëneproducten.

Het Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern Unilever kreeg een boete opgelegd van 6,7 miljoen euro, maakte de toezichthouder bekend. De hoogste boetes zijn voor supermarkten Carrefour (36,4 miljoen euro), Colruyt (31,6 miljoen euro).

Hoogste boete: 29 miljoen

Delhaize, dat fusiegesprekken voert met het Nederlandse Ahold, moet bijna 25 miljoen euro betalen. Betrokken leveranciers zijn behalve Unilever onder meer ook Procter & Gamble (P&G), L'Oréal, Henkel en GSK. Onder hen is de hoogste boete voor P&G, dat 29 miljoen euro moet afdragen.

Colgate-Palmolive bracht de praktijken, die plaatsvonden tussen 2002 en 2007, aan het licht. Het concern krijgt daarom geen boete. Ook GSK en Reckitt Benckiser hebben gebruikgemaakt van de clementieregeling. Zij kregen een korting op hun boete.

Boete 10 procent lager

Alle achttien bedrijven hebben hun deelname aan het kartel erkend en de voorgestelde sanctie aanvaard, aldus het persbericht. De boete werd daarop met 10 procent verlaagd. Tegen de beslissing is geen beroep meer mogelijk.

Als gevolg van de boete paste het Belgische supermarktconcern Colruyt zijn winstverwachting voor dit jaar aan. Delhaize had al rekening gehouden met de boete en nam in het eerste kwartaal al een zogeheten voorziening. Deze is wel lager dan de uiteindelijke straf.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer