Belgen+willen+varkens+lichter+slachten
Nieuws
© Marcel Bekken

Belgen willen varkens lichter slachten

In België slaan de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat de handen ineen. Zij hebben een tot in detail uitgewerkt voorstel voor het lichter slachten van varkens meegegeven aan minister van Landbouw Schauvliege om in te brengen bij de Europese Landbouwraad.

Het voorstel is om een tijd lang vrijwillig 10 procent van de varkens op 85 procent van het lidstaatgemiddelde te slachten, mits de varkenshouder daar een EU-premie voor krijgt per varken.

'Er wordt al een tijdje gegoocheld met het idee dat varkens vrijwillig lichter slachten deels een oplossing kan zijn. Principieel is dat juist, maar iedereen kijkt naar iedereen en praat erover, in de hoop dat een ander het doet en er gebeurt niets', zegt Bert Bohnen, adviseur Bert Bohnen van de Boerenbond.

Europees probleem

Voor Boerenbond is het evident dat dit Europees moet gebeuren. Om ervoor te zorgen dat een plots hoger aanbod bij zo’n aanpak de markt niet totaal ontwricht, wordt flankerende steun voor private opslag gevraagd.

Het kabinet overlegt met de landbouworganisaties en slachthuizen om te kijken of zo’n regeling in de praktijk uitvoerbaar, maar vooral ook controleerbaar is. Bij de slachthuizen is de animo minder groot in de wetenschap dat de slachtkosten voor een licht en een zwaar varken hetzelfde zijn.

Door productiebeheersing als maatregel meteen naar EU-niveau te tillen, vermijdt de varkenshouderij in België dat andere varkens producerende landen ‘in het gat duiken’. Het zal er nu op aan komen om steun voor het voorstel te verzamelen bij de andere lidstaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer