UV-licht bestrijdt bacteriën op fruit
Amerikaanse onderzoekers aan de Washington State University hebben aangetoond dat ultraviolet C-licht bacteriën, schimmels en virussen op fruitsoorten kan bestrijden.

De kiemdodende werking is gebaseerd op verstoring van het DNA van de ziekteverwekkers, meldt de website van DuurzaamBedrijfsleven.
Ultraviolet C-licht is aanwezig in zonlicht, maar wordt volledig geabsorbeerd door de ozonlaag. De golflengte van het uv-licht is korter dan van uv-A of uv-B.
Biologische bedrijven
De bestrijdingsmethode lijkt eenvoudig toe te passen op praktijkbedrijven en is wellicht interessant voor biologische bedrijven als alternatief voor chemische bestrijding.
In het Amerikaanse onderzoek is de werking getest op appels, peren, frambozen en meloenen die kunstmatig besmet zijn met E.coli- en listeria-bacteriën. Het uv-licht bleek op appels en peren vrijwel alle ziekteverwekkers te inactiveren.
Ruw oppervlak
Op vruchten met een ruw oppervlak is het bestrijdingsresultaat vooralsnog minder. Het vervolgonderzoek van de Amerikaanse universiteit richt zich erop om ook dat effect te verbeteren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 8700
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon onbekend
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8703
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag19° / 6°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 6°10 %