UV-licht bestrijdt bacteriën op fruit

Amerikaanse onderzoekers aan de Washington State University hebben aangetoond dat ultraviolet C-licht bacteriën, schimmels en virussen op fruitsoorten kan bestrijden.

UV%2Dlicht+bestrijdt+bacteri%C3%ABn+op+fruit
© Foto: Nieuwe Oogst

De kiemdodende werking is gebaseerd op verstoring van het DNA van de ziekteverwekkers, meldt de website van DuurzaamBedrijfsleven.

Ultraviolet C-licht is aanwezig in zonlicht, maar wordt volledig geabsorbeerd door de ozonlaag. De golflengte van het uv-licht is korter dan van uv-A of uv-B.

Biologische bedrijven

De bestrijdingsmethode lijkt eenvoudig toe te passen op praktijkbedrijven en is wellicht interessant voor biologische bedrijven als alternatief voor chemische bestrijding.

In het Amerikaanse onderzoek is de werking getest op appels, peren, frambozen en meloenen die kunstmatig besmet zijn met E.coli- en listeria-bacteriën. Het uv-licht bleek op appels en peren vrijwel alle ziekteverwekkers te inactiveren.

Ruw oppervlak

Op vruchten met een ruw oppervlak is het bestrijdingsresultaat vooralsnog minder. Het vervolgonderzoek van de Amerikaanse universiteit richt zich erop om ook dat effect te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer