Website maakt pachtmarkt transparant

‘Iedere grondbezitter heeft daarmee te maken en lost het op zijn eigen manier op. En de boer of tuinder die op zoek is naar een geschikt perceel, moet alles in de gaten zien te houden. Elke grondeigenaar publiceert het aanbod immers op een ander moment in een ander medium. Voor beide partijen zou een online platform de oplossing zijn.’
Het idee hoefde niet vanaf de grond te worden ontwikkeld, want er is al een voorbeeld, namelijk Funda, de website waarop het overgrote deel van te koop staande huizen inzichtelijk is gemaakt, met nevenafdelingen voor verhuur van woningen en bedrijfsgebouwen.

Onafhankelijk platform

‘Zo is het idee voor Pachtbank.nl ontstaan. Een onafhankelijk platform onder een stichting zonder winstoogmerk die de markt transparant maakt, maar geen concurrentie vormt voor de beherend rentmeesters en bemiddelaars. We doen nadrukkelijk niet aan bemiddeling’, zegt de rentmeester.
Om het stichtingsbestuur compleet te maken is Schellekens een samenwerking aangegaan met rentmeesters die ook met dit idee bezig waren: Roy Kuijpers, rentmeester bij het inmiddels opgeheven DLG en Etiënne Hack. Hij is rentmeester en specialist op het gebied van geografische informatiesystemen (GIS).
Aan de percelen op Pachtbank.nl wordt namelijk een set aan data gekoppeld om belangstellenden van zo veel mogelijk relevante gegevens te voorzien. Door koppeling met kadastrale kaarten en Google Maps is exact te zien waar het perceel ligt en is het zelfs mogelijk met Google Streetview rond te kijken.
Begin augustus komt de doorbraak. De rentmeesters hebben namelijk een akkoord bereikt met provincie Noord-Brabant. Die zet van 10 augustus tot 4 september zo’n 1.000 hectare in de etalage op Pachtbank.nl, verdeeld over driehonderd percelen over heel Noord-Brabant. Het zijn gronden die zijn aangekocht voor infrastructuur of voor bijvoorbeeld natuur (de voormalige BBL-gronden).
‘In afwachting van hun inrichting kunnen de gronden gewoon worden beboerd. De voorwaarden daarbij zijn afhankelijk van de uiteindelijke bestemming’, geeft Kuijpers aan.
Daarnaast gaat Gloudemans Rentmeesters zijn klanten adviseren hun pachtaanbod via de Pachtbank bekend te maken. Verder richten de drie initiatiefnemers zich bij de aanbieders in eerste instantie op gemeenten, waterschappen en provincies. Bij die partijen bestaat duidelijk belangstelling.
‘Het kan voor hen een lastenverlichting betekenen’, stelt Schellekens. ‘Informatie over het perceel, pachtvoorwaarden en pachtcontract staan overzichtelijk op de website, gekoppeld aan het perceel. Ze hoeven geen informatie meer op te sturen en veel minder mensen te woord te staan die om informatie vragen.’
Groot voordeel voor alle partijen is dat de pachtmarkt veel inzichtelijker wordt. ‘Een boer kan precies zien waar de percelen liggen en wat je ermee kunt. Alle perceelskenmerken zoals grondsoort, voorvruchten, drainage, ontsluiting enzovoort staan vermeld. Voorheen moest je dat allemaal zien te achterhalen’, vertelt Kuijpers.
‘Bovendien kun je in het GIS-programma een luchtfoto van het perceel zien met alle kadastrale grenzen. Zo zie je bijvoorbeeld of er niet een rij bomen naast staat die schaduw geeft. En of een sloot die naast het perceel ligt, al of niet binnen de grenzen valt. We werken zonder lidmaatschap of betaling; zo is de informatie voor iedereen toegankelijk.’
De drie initiatiefnemers werken nog aan een attenderingsservice met een app. Recent zijn LinkedIn en Facebookpagina’s aangemaakt om het nog gemakkelijker te maken het aanbod te volgen.

Ontwikkeling pachtprijzen

De grotere transparantie kan wellicht de pachtprijzen beïnvloeden, maar het is moeilijk te zeggen welke kant dat opgaat. De vraag naar pachtgronden zit in de lift. De website leidt ertoe dat het aanbod meer buiten de regio bekend wordt en dat zal nieuwe belangstellenden aantrekken. Dat kan de prijs doen stijgen.
‘Of dat werkelijk gebeurt, hangt van de grondeigenaar af’, denkt Schellekens. ‘De ene eigenaar gaat voor maximaal rendement. De andere kan bij meer belangstelling beter zijn wensen voor een specifiek beheer realiseren. Wij verwachten dat uiteindelijk het zichtbare aanbod zal groeien, omdat het voor grondeigenaren simpel is om hun percelen erop te zetten. Het grotere aanbod zou de prijs dan weer kunnen drukken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer