LTO%3A+snel+boeren+zonder+NB+verder+helpen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO: snel boeren zonder NB verder helpen

De 240 Utrechtse boeren die hun Natuurbeschermingswet (NB)-vergunning kwijtraken of niet krijgen, moeten snel duidelijkheid krijgen over hoe ze aan een nieuwe vergunning kunnen komen.

Dat stelt LTO Noord Utrecht in reactie op de boodschap van provincie Utrecht dat de boeren opnieuw via de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een aanvraag moeten indienen. ‘We willen snel duidelijkheid wat er nu moet gebeuren om deze veehouders verder te helpen’, zegt voorzitter Bert van Donselaar.

‘Het is heel frustrerend dat de vergunningverlening ondanks inzet van landbouw en provincie door de Raad van State wordt teruggefloten’, vervolgt de Utrechtse LTO-voorman. ‘Iedereen in Utrecht is een vergunning beloofd. Daar moet nu snel aan worden gewerkt.’

Informatiebijeenkomsten

Provincie Utrecht zegt toe dat er eind augustus informatiebijeenkomsten komen. Zij wint nu juridisch advies in.

Aanvragers en adviseurs zullen hier persoonlijk een uitnodiging voor krijgen', meldt Tijmen van de Poll, projectleider uitvoering stikstofbeleid.

'Alle bedrijven die geraakt zijn of geraakt (kunnen) worden door de Raad van State uitspraken, zijn deze week bericht. Daarnaast doen we deze week nog weer een nieuwsbericht uit naar alle bij ons bekende agrarische adviseurs.

Uitspraak RvS

De maatregel is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State (RvS) vorige week. Drie Utrechtse veehouders hebben onterecht een Natuurbeschermingswetvergunning verkregen met stikstofrechten uit de depositiebank. Het beroep was aangespannen door de actiegroepen Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu.

De milieuorganisaties vinden dat er geen samenhang bestaat tussen de stikstoftoename en de vrijgekomen rechten uit de depositiebank. Ook is volgens hen met deze wijze van salderen niet uitgesloten dat het Natura 2000-gebieden erop achteruitgaat. De Raad van State stelt hen in het gelijk.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer