EU-graanprijs daalt door VS

De tarwenoteringen op de Europese markten laten een verdere daling zien. Dit ondanks het feit dat de graanproductie in de EU onder druk staat door hitte en droogte. De dalende tarwenoteringen in de Verenigde Staten en Canada blijken een grotere invloed te hebben.

Han Reindsen
Na de publicatie van het Wasde-rapport zijn de tarwenoteringen in onder andere de Verenigde Staten en Canada verder gaan dalen. In dit rapport werd aangegeven dat het tarweverbruik in de wereld lager zou zijn dan eerder werd aangenomen. Als oorzaak werd genoemd het grote prijsverschil tussen tarwe en maïs.
Daarnaast verloopt de uitvoer van tarwe vanuit de VS moeizaam. Dit komt door de relatief dure dollar. Daar komt bij dat er neerslag is gevallen in Australië en Canada. Factoren die invloed hebben op de graannoteringen in de EU.
Het weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland liet vorige week daarom dalende noteringen zien. Dat kondigde zich een week eerder al aan. Na de forse stijging van de tarwenoteringen in het begin van de maand juli werden deze in de dagen daarna veelal stabiel.

Prognose aangepast

Ondertussen komen er steeds meer berichten over een tegenvallende graanoogst in de EU. Stratégie Grains heeft de Europese graanoogst voor het seizoen 2015/2016 negatief aangepast met 1,8 miljoen ton (ten opzichte van de prognose in juni). De opbrengstverwachting is nu 305,4 miljoen ton graan. In het vorige seizoen was dat 326,8 miljoen ton.
Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie van boeren en coöperaties, berichtte al eerder over tegenvallende hectareopbrengsten. Ook de Franse overheidsdienst FranceAgriMer waarschuwde voor lagere opbrengsten, onder andere omdat de maïs in grote delen van het land te lijden heeft van droogte en hitte.
Als gevolg van een tekort aan neerslag verwacht Stratégie Grains vooral voor het westen en midden van de EU een lagere tarwe- en maïsoogst. Dat zou invloed moeten hebben op de prijzen. Op de termijnmarkt in Parijs werd de tarwe voor levering in september echter enkele procenten goedkoper.
De tarwe- en maïsprijzen in de Verenigde Staten blijken bepalend voor de prijsvorming. In Canada, waar het graan last had van watertekort, is het gaan regenen. Ook in het westen van Australië is het gaan regenen.
De EU exporteerde in de eerste week van het nieuwe graanseizoen 2015/2016, dat op 1 juli begon, bijna 1 miljoen ton graan (911.699 ton). Dat is veel. In de tweede week is daar 828.782 ton bij gekomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer