Nieuwe+werkwijze+beoordeling+emissies
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nieuwe werkwijze beoordeling emissies

Het Ctgb hanteert met ingang van 1 januari 2016 een nieuwe werkwijze bij de beoordeling van emissies uit bedekte teelten (kassen).

Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bekend gemaakt.

Het huidige model voor emissies uit kassen stelt dat 0,1 procent van het gewasbeschermingsmiddel dat gebruikt wordt in een kas terechtkomt in het oppervlaktewater. Het is bekend dat dit model de werkelijkheid onderschat.

Nieuw rekenmodel

Recent is een nieuwe Europese guidance (advies) bedekte teelten aangenomen. Daarin is het nieuwe rekenmodel GEM (Greenhouse Emission Model) specifiek voor de berekening van emissies uit kassen is opgenomen.

Enkele opties voor de zuivering van afvalstromen zijn ingebouwd. Bij gebruik van deze guidance zullen de berekende emissies uit kassen naar verwachting hoger liggen dan bij het huidige model.

De guidance bedekte teelten gaat tegelijk voor zowel nieuwe aanvragen van stoffen als middelen gelden. De guidance heeft geen invloed op lopende aanvragen.

Impact

Op dit moment brengt het Ctgb de impact van deze nieuwe guidance op onder andere de dossiervereisten in kaart.

Zodra hier meer details over bekend zijn, zullen de aanvragers via de gebruikelijke kanalen en de website worden geïnformeerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer