Onderwaterdrainage Staphorst
Rouveen - In het peilgebied Kostverlorenzijl/Kloosterzijl in Staphorst komt misschien een proef met onderwaterdrainage. Elf boeren hebben aangegeven mee te willen doen.
Jacomien VoorhorstDat bleek deze week tijdens een inloopbijeenkomst in Rouveen. De agrarische leden van de werkgroep voor het peilbesluit en LTO Noord informeerden boeren over de waterproef, waarbij ook waterschap Groot Salland is betrokken.
In het gebied Kostverlorenzijl/Kloosterzijl is een nieuw peilbesluit in voorbereiding. ‘Het nieuwe peilbesluit moet de basis vormen voor een gezonde bedrijfsvoering’, vertelt voorzitter Jan Dunnink van LTO Noord Staphorst. ‘Onderwaterdrainage lijkt daarbij een plus te kunnen bieden. Ervaringen in andere veengebieden laten zien dat daarmee ook met relatief hoge peilen toch een betere productie kan worden gerealiseerd.’
Door onderwaterdrainage aan te leggen, kunnen boeren in het voorjaar vroeger hun land bewerken. Maar in droge perioden kan er ook slootwater via de drains in het perceel infiltreren en wordt voorkomen dat de grondwaterstand van het perceel diep onder dat van het slootpeil uitzakt.
‘Bijkomend effect is dat door de hogere grondwaterstand in het perceel de grond vochtig blijft en daarmee zuurstofloos waardoor de inklinking van het veen wordt geremd’, zegt Francis de Graaf van waterschap Groot Salland. ‘Zo maak je deze percelen ook toekomstbestendig.’
Door onderwaterdrainage kunnen ook minder nutriënten in het grondwater komen. ‘Maar dat zal de proef moeten uitwijzen. Het blijft maatwerk. In het westen van het land wordt al volop met onderwaterdrainage gewerkt, maar in Overijssel is het nog vrij nieuw.’
De proef in Kostverlorenzijl/Kloosterzijl is een project in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Met dit plan wil LTO Noord in samenwerking met de waterschappen in de komende jaren zo veel mogelijk waterprojecten uitvoeren voor en door boeren omdat voldoende en schoon water steeds belangrijker wordt voor de agrarische bedrijfsontwikkeling.
Het plan is om in het peilgebied 30 hectare grond van onderwaterdrainage te voorzien. Dat kost 1.700 tot 2.500 euro per hectare. Deelnemende boeren betalen daarvan zelf 60 procent, de rest wordt vanuit het DAW gefinancierd.
Volgend jaar
Het is de bedoeling dat de drainage volgend voorjaar wordt aangelegd. ‘Daarvoor gaan we al monitoren. Misschien dat we volgend jaar zomer dan al de eerste effecten kunnen zien’, verwacht De Graaf.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 2032R (SO) #30306
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone AM243CV 3-punts maaier
2003, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
International 1486
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Maandag18° / 10°60 %
-
Dinsdag17° / 11°75 %
-
Woensdag17° / 12°70 %