Drains+lonen+ondanks+lagere+grasopbrengst
© Nieuwe Oogst

Drains lonen ondanks lagere grasopbrengst

Boeren in het Groene Hart zijn tevreden over onderwaterdrainage, ondanks de lagere grasopbrengsten. De drains leveren per saldo 53 euro per hectare voordeel op.

Dat blijkt uit een studie door onderzoeksinstituut Alterra in opdracht van de provincies Utrecht en Zuid-Holland, drie westelijke waterschappen en LTO Noord. Het onderzoek is deze week gepresenteerd. Alterra voerde tussen 2010 en 2012 proeven uit bij drie melkveehouders in het Groene Hart.

De grasopbrengsten verschillen sterk, blijkt uit de cijfers van Alterra. De lagere opbrengsten ten opzichte van land zonder drains zijn te verklaren uit de stikstofmineralisatie van het veen.

Voordeel

Met de veehouders is het economisch voordeel uitgerekend. Onderwaterdrainage kost 117 euro per hectare bij een investering (aanlegkosten) van 1.800 euro per hectare en afschrijving over twintig jaar.

Aan baten wordt een toename van extra grasbenutting van 500 kilo droge stof per hectare gerekend en dertig extra weidedagen. Dit levert 170 euro op, waarbij de onderzoekers komen op een positief saldo van 53 euro per hectare.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer