Peilgestuurd draineren voor beter veen

Zegveld - Met peilgestuurde drainage wil het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) ook het grondwaterpeil ophogen van 90 naar 50 centimeter. Dit moet vervolgens de bodemdaling remmen en de veenweidepercelen van het nodige vocht voorzien om de grasgroei te stimuleren.

Mike Schellart‘We moeten het grondwater los gaan managen van het slootwaterpeil’, stelt innovatiemanager Frank Lenssinck van het VIC. ‘Door het veen loopt het water te traag van en naar de sloot. Dat verhindert het anticiperen op de hoge verdamping in de zomer. Onderwaterdrainage helpt wel, maar er is meer winst te halen.’
Binnenkort gaat daarom een flinke rechtopstaande buis de grond, met drains eraan die in het veen liggen om in droge periodes water in te laten. De buis steekt zo’n 80 centimeter boven de grond uit. Voordeel is ook dat de werking van drains beter is te monitoren dan bij onderwaterdrainage.
‘De vraag is hoe hoog we het water erin moeten zetten om de goede infiltratiedruk te vinden’, zegt Lenssinck. Komende zomer wil het centrum daarop een antwoord vinden.
De proef is onderdeel van het programma Sturen met Water, waarmee oplossingen worden gezocht om het water in de veenweiden te managen zodat boeren kunnen blijven boeren.
Een methode is dat ‘boeren zelf water bufferen’, stelt Lenssinck. ‘Daar zitten randvoorwaarden aan. Zo moet er een goede infrastructuur zijn zoals onderwaterdrainage. Ook moeten waterschappen boeren de ruimte geven met peilen te mogen spelen. Die ruimte komt er. In Brabant en Oost-Nederland zie je dat al.’

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer