Eigen mineralen terug op land

Mineralen die vrijkomen bij mestverwerking weer gebruiken bij de bemesting van het land. Dat is waar het project ‘Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers’ zich op richt, via initiatieven met mestverwerking. Dat helpt bij werken aan een regionale en bij voorkeur gesloten kringloop, waarbij efficiënt gebruik van eigen mineralen vooropstaat.

Berrie Klein SworminkDoor de groei van de veestapel is er een enorme druk op de mestmarkt ontstaan. ‘Mest scheiden in mineralen waardoor minder water op transport gaat en het inzetten van eigen mineralen op eigen bedrijf wordt op korte termijn interessant omdat de mest bijna niet meer is af te zetten. Als sector hebben we de opgave om de mineralenuitspoeling te minimaliseren’, aldus Beunk.
Hierbij is veel winst te behalen door de benutting van mineralen in de bodem te verbeteren. Dit blijkt uit resultaten van deelproject 1 ‘Kringloopwijzer’ waarbij ruim tweehonderd deelnemers in 2013 en 2014 de Kringloopwijzer voor hun bedrijf invulden.
‘De noodzaak voor meer mestverwerking in de Achterhoek en de Liemers groeit snel’, concludeert Michaela van Leeuwen. Ze is projectleider van het deelproject ‘Mestverwerkingsproducten’ en werkt voor Projecten LTO Noord.

Overschotmest verwerken

‘De komende jaren dwingt de overheid veehouders om een groter percentage van de overschotmest te verwerken. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met scherpere aanwendingsnormen. In de Achterhoek en de Liemers zien we dat partijen op elkaar lijken te wachten. Veehouders zijn terughoudend met langjarige afspraken over mestverwerking. Dat weerhoudt initiatiefnemers ervan om te investeren in verwerkingsinstallaties.’
Vorige week zijn beleidsmedewerkers van het ministerie van Economische Zaken op werkbezoek geweest bij het project. ‘Daarbij hebben we toelating van pilots voor mestverwerking in de Achterhoek opnieuw onder de aandacht gebracht.’
Nog een reden waarom verwerking onvoldoende van de grond komt, zijn de beperkende regels voor producten die na mestverwerking overblijven en ter vervanging van kunstmest kunnen worden ingezet.
‘Hergebruik van deze mineralen is een belangrijke voorwaarde om mestverwerking te laten slagen’, vindt Arjan Prinsen, collega van Beunk. ‘Veel rundveehouders moeten nu dierlijke mest afvoeren. Tegelijkertijd kopen ze kunstmest aan ter aanvulling van de bemesting met dierlijke mest. Het is in alle opzichten beter om die kunstmest te vervangen door mineralen die we gaan winnen bij mestverwerking. Dat is dé manier om regionale kringlopen te sluiten.’
Naast aanpassing van de regelgeving zullen veehouders bereid moeten zijn om kunstmest te vervangen door meststoffen uit mestverwerkers. ‘Uiteraard is dat afhankelijk van het prijskaartje dat je eraan hangt’, zegt Beunk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer