Toename predatie weidevogel

Friesland - De predatie van het aantal weidevogels in Friesland is veel hoger dan voorgaande jaren, soms wel 50 procent, blijkt uit reacties uit het veld. Provincie Fryslân roept agrarische collectieven op om met een predatiebeheerplan te komen.

Tienke WoudaIn sommige delen van Friesland is de predatie bijna 90 procent, geeft voorzitter Rendert Algra van de Bond van Friese Vogelwachten aan. ‘Van de ene op andere dag zijn heel veel nesten leeggeroofd.’
De BFvW-voorzitter wijt dat met name aan de vos, die volgens hem als een ‘stofzuiger door het veld gaat’ en het laatste jaar fors in aantal is toegenomen. ‘Dat loopt gierend uit de bocht. De provincie neemt onvoldoende actie om dat tegen te gaan’, zegt hij.
Een andere predator vormen de roofvogels die door de muizenplaag toenamen, stelt de voorzitter. ‘Deze vogels hebben veel grotere nesten dan vorig jaar doordat ze konden beschikken over veel voedsel.’

Schrikbarende vormen

Ook secretaris van de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) Ingrid van Huizen meldt dat de predatie ‘schrikbarende vormen’ aanneemt. In totaal beheert de vereniging 7.000 hectare weidevogelgebied. De helft van de beheerregisseurs trok aan de alarmbel.
‘Het gaat om een heel groot gebied waarin wezels, hermelijnen, steenmarters en bunzingen het heel goed doen’, geeft Van Huizen aan.
NFW, koepelorganisatie van zes agrarische natuurverenigingen, heeft al twee jaar een predatiebeheerplan.
‘Het is lastig om een goede balans te vinden om predatie tegen te gaan. De ene soort neemt af als je verruiging, bijvoorbeeld riet langs sloten, wegneemt. Voor andere soorten, geen predators, is riet juist weer van groot belang’, zegt Van Huizen.
Provincie Fryslân wil met een predatiebeheerplan de predatie een halt toe roepen. Met het plan kunnen collectieven een ontheffing vragen voor de bestrijding van de vos met een lichtbak. Gedeputeerde Johannes Kramer liet in een persbericht weten het ‘heel erg jammer vinden’ dat er zoveel nesten worden vernield.
Algra heeft bedenkingen bij het afzonderlijk maken van predatiebeheerplannen. ‘Het is een vrij bureaucratische weg. Veel beter zou het zijn om het om te draaien: dat de provincie een standaardprotocol maakt dat de agrarische collectieven kunnen indienen.’
Volgens een woordvoerder van de provincie is het juist van belang dat ieder gebied een predatiebeheerplan maakt. ‘Elk gebied heeft andere kenmerken. Dat kun je op deze manier beter op elkaar afstemmen. Een provinciaal predatiebeheerplan maakt dat veel lastiger.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer