Antibioticawerkgroep+taskforce+naar+POV
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Antibioticawerkgroep taskforce naar POV

Werkgroep Varkens van Taskforce Antibioticaresistentie valt met ingang van heden onder de verantwoordelijkheid van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Vanwege de toenemende maatschappelijke zorgen over het gebruik van antibiotica, toenemende resistentie van bacteriën en de gevolgen voor zowel mensen als dieren is in 2008 de taskforce ingesteld.

De vier grote sectoren, waaronder de varkenshouderij, hebben ieder een eigen werkgroep. Deze viel aanvankelijk onder het inmiddels opgeheven Productschap Vee en Vlees.

Officiële status

Met het onderbrengen van deze werkgroep onder de POV, heeft de werkgroep weer een officiële status.

De werkgroep werkt aan praktisch toepasbare maatregelen waarmee een verantwoord, transparant antibioticagebruik en een vermindering van de antibiotica resistentie kan worden bereikt.

Forse vermindering

Door de inzet van iedereen in de varkenshouderijsector is het gebruik van antibiotica van 2009 tot 2014 verminderd met 56,2 procent in de zeugenhouderij en 49,9 procent in de vleesvarkenshouderij.

De Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie bestaat uit: Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), LTO Vakgroep Varkenshouderij, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD), Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer