Pioenrozenomzet groeit gestaag

De pioenrozenomzet van FloraHolland is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Vorig jaar verkocht de bloemenveiling voor 34,3 miljoen euro, terwijl de omzet in 2010 nog 25,7 miljoen euro was.

Joost van WinsenDe omzetstijging in de laatste vijf jaar is vooral te danken aan hogere prijzen. Het aanbod is, nadat het in het eerste decennium van deze eeuw snel steeg, sinds het jaar 2010 redelijk stabiel, en schommelt rond de 70 miljoen stuks. Telers voerden in 2002 bijvoorbeeld maar 17 miljoen pioenrozen op de veiling aan.
Aan die stabiele aanvoer van de afgelopen vijf jaar lijkt dit jaar een einde te komen. Tot en met week 27 lag het aanbod pioenrozen op 73,1 miljoen stuks, waardoor de uiteindelijke aanvoer in dit seizoen dat van vorig jaar met enkele miljoenen stuks zal overtreffen. In 2014, een vroeg seizoen, stond de teller aan het eind van week 27 op bijna 68 miljoen.
De prijs lag in het begin van het seizoen hoger dan in 2014, maar is in de laatste weken onder het niveau van vorig jaar gezakt. Naar het zich laat aanzien zal FloraHolland daarom in 2015 opnieuw een hogere omzet met pioenrozen bereiken dan in het voorgaande jaar.
‘De balans kan pas rond week 30 worden opgemaakt’, zegt Gerard Gardien, projectleider Markt en Product bij FloraHolland. ‘Het pioenenseizoen is weer niet te vergelijken met het voorgaande jaar. Als we nu naar de cijfers kijken, is het appels met peren vergelijken.’
Gardien signaleert dat aan het begin van het seizoen - door het weer begon het seizoen laat, maar was er wel al grote behoefte aan de bloem - weer meer rauwere pioenen op de markt zijn gekomen. Dit is niet positief voor de uitbloei van pioenen. ‘Willen we dat de consument blij wordt en blijft van een vaas met pioenrozen, dan blijft het aanvoeren van te rauwe pioenen voor de komende jaren het grootste zorgpunt.’
Van 125 cultivars worden meer dan 10.000 stuks bij FloraHolland aangeboden. Met 24 miljoen stuks is Sarah Bernhardt veruit de grootste. Cultivars als Pink Hawai, Bowl of Cream en Angel Cheeks zijn sterke groeiers in het assortiment

Kwekers

Ruim 250 kwekers voeren meer dan 50.000 stuks pioenen aan bij de veiling. Deze telers komen vooral uit Nederland. Hun aandeel in het Nederlandse aanbod ligt op ongeveer 91 procent. Van de totale pioenenomzet is ruim 85 procent afkomstig uit Nederland.
Israëlische kwekers zijn goed voor ongeveer 9 procent. Verder worden pioenrozen uit Frankrijk (3 procent) en Duitsland (1 procent) aangevoerd. Tot en met week 27 was het aanbod uit het buitenland 9 procent groter dan in 2014. De plus bij de Nederlandse aanvoer is 5 procent.
Het aandeel bemiddeling in de verkoop stijgt de laatste jaren snel. Dit jaar loopt 26 procent via Connect. In 2014 was dat 18 procent en in 2013 lag het percentage op 16.
Nederland is voor de pioenenafzet een belangrijke markt. Zo’n 35 procent van de FloraHolland-omzet wordt in Nederland afgezet. Vorig jaar was dat 29 procent. In vergelijking met andere bloemen is dat percentage hoog: van alle via FloraHolland verkochte bloemen blijft 12 procent in Nederland.
Het hoge aandeel bij pioenen is mogelijk toe te schrijven aan de speciale pioenweken, die dit jaar voor de derde keer zijn georganiseerd.
Duitsland is met een omzetaandeel van 28 procent ook een belangrijke afzetgebied. Amerika is eveneens een markt van importantie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer