PAS: al veel aanvragen binnen

Gelderland/Overijssel - Provincies Gelderland en Overijssel hebben sinds de inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli ieder ruim 100 aanvragen voor een Natuurbeschermingswet (NB)-vergunning ontvangen.

Jacomien VoorhorstIn Gelderland zijn 113 aanvragen voor een NB-wetvergunning binnengekomen. Veehouders met plannen die een maximale toename van de stikstofdepositie beneden de 1 mol per hectare per jaar voor een stikstofgevoelig habitattype veroorzaken, kunnen volstaan met een melding. Gelderland noteerde halverwege deze week 52 meldingen.
Volgens woordvoerder Joke van der Schaaf zijn er nog geen vergunningen verleend. Dit duurt minimaal 13 weken, maar kan ook 13 weken langer duren. Daarom is er nu nog niets te zeggen over de beschikbare ontwikkelingsruimte.
De ruimte voor de meldingen verschilt per gebied. ‘Sinds woensdag is de ontwikkelruimte voor de Rijntakken met 96 procent op. Hierdoor kunnen er voor dit gebied geen meldingen meer worden ingediend en val je terug op de vergunningplicht’, aldus van der Schaaf.
De provincie krijgt veel vragen over de PAS, maar die komen vooral van adviseurs en niet van individuele boeren. ‘Boeren doen de vergunningverlening niet zelf’, denkt van der Schaaf.
Provincie Overijssel heeft inmiddels 73 meldingen binnen en ruim 100 aanvragen voor een NB-wetvergunning. Hoe het exact zit met de beschikbare ruimte kan woordvoerder Stijn van Wely nog niet zeggen. ‘Als de ruimte voor een gebied volloopt, maken we dat openbaar.’

Extra menskracht

Beide provincies hebben extra menskracht ingehuurd om de aanvragen te verwerken. Bovendien hebben ze nog het nodige werk met de behandeling van de aanvragen van bedrijven die dat op basis van het oude systeem hebben gedaan. Zo kwamen in Gelderland nog zo’n 100 aanvragen binnen in de week voordat de PAS in werking trad. Ook in Overijssel liggen nog honderden aanvragen van voor 1 juli.
Overigens kreeg Overijssel de eerste dag al te maken met een fout in het rekensysteem Aerius. Bij het natuurgebied Vecht en Beneden-Regge bij Ommen gaf het systeem aan dat er geen ontwikkelingsruimte was, waardoor bedrijven niet konden volstaan met een melding.
Inmiddels is de fout getraceerd en gecorrigeerd. In Aerius staan gegevens over stikstofdeposities van agrarische bedrijven, maar ook van nieuwe wegen. Volgens Van Wely was er iets misgegaan bij de invoer van de gegevens over een nieuw wegtracé.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer