Groen+licht+ontwikkeling+Residu+Indicator
Nieuws
© Anthos

Groen licht ontwikkeling Residu Indicator

De onderzoekscommissie van stichting iBulb heeft geld beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een Residu Indicator. De afgelopen maanden is het project in nauw overleg met ondernemers opgesteld.

Aanleiding is het feit dat een groeiend aantal retailers eisen aan residuen op producten stelt. Dat gebeurt vanwege de discussie over neonicotinoïden, meldt de koepelorganisatie voor bloembollenhandelaren Anthos, waaraan iBulb is verbonden.

Het project spitst zich toe op bloembollen voor de droogverkoop. De komende maanden pakt uitvoerder Wageningen-UR-PPO de gewassen tulp, lelie, dahlia, narcis en gladiool bij de kop. Later wordt de Residu Indicator uitgebreid naar andere bloembollen.

Maximale gehalten

De Indicator zal per bolgewas een overzicht geven van de maximale gehalten gewasbeschermingsmiddelen die bij normale bedrijfsvoering, dat wil zeggen toepassing volgens het etiket, op een bloembol aanwezig kunnen zijn.

Projectleider Fons van Kuik: 'Bij het opstellen van de Indicator nemen we de ketenanalyse residuen gewasbeschermingsmiddelen die we vorig najaar hebben uitgevoerd als basis. Vervolgens toetsen we de cijfers aan monsters uit de praktijk'.

Handvat

De indicator moet afnemers inzicht geven in wat is toegestaan aan residuen op bollen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  30 %
 • Zaterdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
Meer weer