‘Niets doen slechtst denkbare scenario’

Half september is fase 1 afgerond. De regiegroep heeft op basis van haar bevindingen drie à vier goed onderbouwde scenario’s in beeld gebracht en heeft nagedacht over welk scenario het meest wenselijk is.
In fase 2 en 3 volgen een plan van aanpak om met het gekozen scenario ook echt tot structurele verandering te komen, en de uitvoering. Jansen beaamt dat er nog een lang traject te gaan is. En: ‘Ja, voor sommige varkenshouders zal dat te laat zijn. Maar wij geloven in een sterke varkenshouderij en willen in het collectief wat toevoegen’, zegt Jansen.
Vicevoorzitter van de POV Eric Douma vult aan: ‘We willen linksom of rechtsom meer rendement en marktkracht organiseren. Niets doen is het slechtst denkbare scenario.’
Douma wil daarmee niet gezegd hebben dat POV de problemen die er zijn wel even zal oplossen. ‘Wij organiseren en faciliteren, maar een ondernemer blijft zelf verantwoordelijk voor de prijs waartegen hij wil leveren.’

Holland Varken

Voorbeelden van dat organiseren en faciliteren noemen Jansen en Douma de POV-database IR&/VVL, die op 4 oktober live gaat, en het ketenkwaliteitssysteem Holland Varken, dat begin 2016 operationeel moet zijn. Zaken die, volgens de POV, naadloos aansluiten bij het werk van de regiegroep. Hoe beide werken werd afgelopen maandag uiteengezet tijdens de tweede algemene ledenvergadering.
In de database komt de ledenadministratie van de POV, I&R en VVL, Holland Varken en markt- en managementgegevens. ‘Varkenshouders die gebruikmaken van het POV-datasysteem zijn eigenaar van hun eigen gegevens en bepalen zelf wat daarmee gebeurt’, benadrukt Jansen.
Dit in tegenstelling tot een database bij een commerciële partij, zegt ze. ‘Varkenshouders machtigen ons systeem om gegevens in te zien of meldingen te doen. En bij een crisis zijn we als sector niet afhankelijk van derde partijen. Zo neem je volledige verantwoordelijkheid als sector.’
Over het ketenkwaliteitssysteem Holland Varken is overeenstemming met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Nevedi en Vee&Logistiek. Vanuit de producentengroepen ligt er ook een basis voor samenwerking. Holland Varken moet het uitgangspunt worden, waarop concepten voor de binnenlandse of buitenlandse markt een plus kunnen zetten.
De winst voor POV-leden moet komen uit minder controles van de NVWA en korting op tarieven, waarover nog gesprekken lopen.

Initiative Tierwohl

Verkennende gesprekken om in Nederland ook een systematiek als het Duitse Initiative Tierwohl te krijgen zijn inmiddels gestart. Bij Initiative Tierwohl houden supermarkten een vast bedrag per kilo verkocht varkensvlees in, dat wordt gestort in een fonds waaruit een varkenshouder bovenwettelijke investeringen vergoed krijgt.
Douma noemt het dé manier om de basis stapje voor stapje op een hoger plan te krijgen. Een systematiek als Initiative Tierwohl helpt de gangbare varkenshouder om de investeringen die hij doet, terugbetaald te krijgen uit de markt. Daar bovenop kunnen varkenshouders zelf kiezen voor een keurmerk, zoals Beter Leven.
Douma: ‘De retail wil meer concepten om onderscheidend te kunnen zijn. Wij gaan daar graag in mee, maar de meerkosten moeten wel worden betaald.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer