Gesprekken over seizoenarbeid

LTO en vakbond FNV werken gezamenlijk aan een oplossing voor het probleem met seizoencontracten in de land- en tuinbouw. Als dat lukt, zal minister Lodewijk Asscher (SZW) eraan meewerken dat zo’n oplossing ook een formele status krijgt.

Jan van Liere
Die toezegging deed Asscher donderdag tijdens een Kamerdebat over de effecten van de Wet werk en zekerheid. Afgelopen woensdag werd de wet van kracht, maar onder meer in de land- en tuinbouw komt de inzet van geregeld terugkerende seizoenswerkers in gevaar.
Kamerleden van verschillende partijen drongen aan op actie van de minister om oplossingen te vinden voor dreigende problemen. Ze meldden dat werkgevers- en werknemersorganisaties lijnrecht tegenover elkaar staan en daarom niet in staat zijn om tot gezamenlijk gedragen oplossingen te komen. De media schetsten de afgelopen weken dat beeld.
Tijdens het debat meldde Asscher dat het in elk geval in de land- en tuinbouw niet zo ernstig is als de Kamer meent. LTO Nederland had hem namelijk gemeld met de FNV in overleg te zijn over een regeling voor seizoenswerk in de agrarische sector.
‘Beide partijen hebben de bereidheid om te komen tot een goede oplossing. We proberen tot centrale afspraken in de land- en tuinbouwsector te komen. We willen binnenkort verdergaan met het overleg’, citeerde Asscher uit het LTO-bericht.
De bewindsman vindt dat een goede gang van zaken. Hij wil zich niet inhoudelijk met die gesprekken bemoeien. ‘Dat zou niet passend zijn. Ze kunnen zelf veel beter bepalen wat in het belang is van de sector en van de werknemers in de sector.’

Oplossingen presenteren

Asscher liet weten dat hij in augustus LTO en FNV op het ministerie uitnodigt om de eventuele oplossingen aan hem te presenteren. ‘Ik wil zo’n oplossing dan zeer welwillend bekijken. Die deur staat open’, verzekerde hij aan de Kamer.
De verschillende fracties uitten hun waardering voor de bereidheid van LTO en FNV om te zoeken naar oplossingen voor de problemen die de Wet werk en zekerheid veroorzaakt bij het seizoenwerk. Er klonken kwalificaties als ‘goed nieuws’ en ‘een positief signaal’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer