LTO: plan Asscher is ontoereikend

De overgangsregeling die minister Lodewijk Asscher (SZW) heeft ontworpen voor de problemen met seizoenarbeid is ontoereikend. In de land- en tuinbouw zal het niet werken, reageert LTO Nederland.

LTO%3A+plan+Asscher+is+ontoereikend
© LTO Nederland

De overgangsregeling moet voorkomen dat werkgevers tijdelijke arbeidsovereenkomsten met seizoenkrachten niet verlengen. Asscher stuurde vanmorgen zijn voorgenomen aanpak naar de Tweede Kamer.

Hoge bedragen

'Werkgevers blijven opgezadeld met een enigszins gematigde transitievergoeding. Die kan echter nog steeds oplopen tot bedragen in de orde van 30.000 tot 100.000 euro als ze dit jaar opnieuw een contract aangaan met medewerkers die ook in de voorgaande seizoenen bij hen werkzaam waren', aldus een verklaring van LTO Nederland.

Ook naar de toekomst toe biedt het voorstel volgens LTO Nederland weinig of geen soelaas voor de langere seizoenovereenkomsten. De regel is dat na twee tijdelijke dienstverbanden het derde contract er een is voor onbepaalde tijd wanneer de contracten elkaar met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden opvolgen.

Ontslagvergunning nodig

Voor de veelvoorkomende seizoencontracten van acht tot negen maanden betekent dit dus dat het derde contract ook voor onbepaalde tijd is. Dat kan aan het eind van het seizoen niet anders dan met een ontslagvergunning ontbonden worden. LTO Nederland stelt vast dat werkgevers in de praktijk het derde contract zullen mijden.

Het voorstel om uitstel van transitievergoeding als de werknemer weer binnen zes maanden aan de slag kan, heeft voor een aantal 'seizoensectoren' geen betekenis. Zij kunnen vanuit de aard van de bedrijfsvoering niet binnen zes maanden weer seizoenwerk aanbieden, benadrukt LTO Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer