LLTB trekt aan bel over transitievergoeding

LLTB-voorzitter Leon Faassen heeft maandag op het symposium arbeidsmigranten in Venlo minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aangesproken op de problemen rondom de transitievergoeding in de land- en tuinbouw.

LLTB+trekt+aan+bel+over+transitievergoeding
© Gé Hirdes

Faassen verwoordde aan de minister de zorgen van veel werkgevers over de gevolgen van de terugwerkende kracht van de transitievergoeding voor seizoenswerkers.

De LLTB-voorzitter benadrukte bij Asscher dat reparatie en een overgangsregeling noodzakelijk is. 'De personeelsvoorziening in de tuinbouw loopt gevaar en zowel voor werkgevers als seizoenswerkers ontstaan onwenselijke situaties.'

Berekeningen

Voor de berekening van de ontslagvergoeding, die voor alle werknemers geldt vanaf 1 juli 2015, telt ook het arbeidsverleden van werknemers van voor 1 juli 2015 mee. Dat gebeurt tot het moment dat een tijdelijk dienstverband met een tussenpoos van zes maanden is onderbroken.

Volgens LLTB blijkt uit berekeningen van ondernemers dat de kosten van de transitievergoeding kunnen oplopen tot 100.000 euro wanneer de gebruikelijke dienstverbanden met seizoenskrachten, die vaak al jaren hebben gewerkt en hier ook op rekenen, tijdelijk weer worden verlengd.

Kamerdebat

Asscher heeft woensdag na het debat in de Tweede Kamer over de Wet Werk en Zekerheid aangegeven dat hij binnen twee weken een oplossing wil presenteren voor dit probleem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer