‘Effect egalere pH valt bij bieten tegen’

Een niet optimale pH is een belangrijke oorzaak voor een achterblijvende opbrengst bij bieten. In een proef met plaatsspecifiek bekalken was het effect echter gering.

In de Veenkoloniën is de variatie in organische stof en pH in de bodem vaak groot, ook binnen percelen. Variaties van 5 tot 25 procent organische stof komen voor. Met een Verisscan is dat in het kader van een praktijknetwerk in beeld gebracht.
Deze informatie van de Verisscan is te gebruiken voor een taakkaart om een bekalking plaatsspecifiek uit te voeren. ‘Bij 25 procent organische stof is meer kalk nodig om de pH met 0,1 omhoog te krijgen dan bij 5 procent’, legt PPO-onderzoeker Harm Jan Russchen uit.
In de Veenkoloniën komt een variatie van pH van 4 à 6 binnen een perceel vrij geregeld voor. In extreme gevallen loopt het zelfs uiteen van pH 3,5 tot 7. Een niet optimale bodem pH geeft in bieten een verhoogde kans op ziekten en gebreksverschijnselen.
Met een meer egale pH binnen een perceel zouden telers de opbrengst van bieten kunnen verhogen. Een proef met plaatsspecifiek bekalken in de Veenkoloniën laat dit maar beperkt zien.
‘Ik had een duidelijk effect verwacht’, zegt Russchen. ‘Ook bij een pH van 4,3 groeien de bieten nog goed en is er sprake van acceptabele opbrengsten.’ Dit jaar komt er daarom een proef met nog extremere pH-trappen.

Kosten

De kosten van de Verisscan en plaatsspecifiek bekalken liggen op 300 à 400 euro per hectare. Dat komt neer op 10 ton bieten extra per hectare. ‘Die kosten verdien je niet in één jaar terug’, zegt Russchen. ‘De vraag is hoe lang een perceel qua pH egaler blijft. Is dat tien of twintig jaar?’
Bij het vervolgonderzoek wil PPO een relatie leggen met zetmeelaardappelen. Aardappelen groeien het meest optimaal bij een lagere pH dan die bij bieten (pH 5,5). In bouwplanverband gaat de voorkeur daarom uit naar een pH van 5,1.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer