Convenant Westerveld op de rol na motie

Drenthe - In Drenthe loopt de gemeente Aa en Hunze voorop met het bollenconvenant dat vorige week werd getekend in een lelieveld. In de gemeente Westerveld daarentegen gaat het iets stroever en ligt het initiatief van de bollentelers via enkele oppositiepartijen nog bij de politiek.

‘Maar ook dat zal zeker goed komen’, verwacht Dirk Osinga, bestuurslid van de afdeling Noord-Nederland van de KAVB (branchevereniging bloembollensector).
In de gemeente Westerveld was het bollenconvenant vanuit de sector vorige week nog reden voor een onverwachte motie van wantrouwen van de oppositie. De gebeten hond was wethouder Erik van Schelven. Die werd hierdoor overrompeld, maar zag dat zijn coalitie hem bleef steunen. Hij zou bij het in ontvangst nemen van deze bollenafspraken van de telers beloften hebben gemaakt en deze vervolgens niet zijn nagekomen.
Van Schelven vatte de bollenkwestie hierna serieus op. Volgende week maakt hij een rondrit langs de lelietelers in de gemeente. ‘Ik ben benieuwd hoe het bij hen leeft. Het is duidelijk dat zij uiteindelijk via een convenant de burgers tegemoet hopen te komen. En daar ben ik heel positief over. Maar als gemeente moet je alle partijen horen.’
De vier oppositiepartijen in de gemeente, Progressief Westerveld, DSSW, Gemeentebelangen en Sterk Westerveld, boden met de lelietelers het afsprakenlijstje aan, dat een opmaat moet worden voor het convenant. Ze spreken van een spuitvrije zone en een bufferzone in de buurt van openbare gebouwen als scholen en kinderopvanghuizen.
‘Wij zijn als gemeentebestuur ook benieuwd naar de reactie van de omwonenden. Ik hoop dat voor de zomer te horen. De intentie is goed, en ik hoop na de zomer te kunnen werken aan een convenant. We hebben hier ook de stichting Bollenboos die tegen alle gewasbeschermingsmiddelen is. Dat maakt de situatie anders dan in andere gemeenten. Toch reken ik erop dat wij stappen kunnen maken.’
Dirk Osinga is als lid van de afdeling Noord-Nederland van de KAVB nauw betrokken bij het samenstellen van de convenanten. ‘Het geeft alle partijen, de telers en de omwonenden, meer houvast. Voor de lelieteelt bouw je daarnaast op deze manier aan een goed netwerk, want wij worden bekend bij de gemeenten en andersom.’

Goede wil telers

De goede wil van de telers spreekt de omwonenden en de gemeenten aan, is wat Osinga opvalt. ‘Met de officiële ondertekening van een convenant geef je ook echt aan dat je je eraan zult houden.’ Tegelijkertijd geeft hij aan dat de belangrijkste boosdoener, de natte grondontsmetting, al nagenoeg van het bollenveldtoneel is verdwenen.
‘Wat in Drenthe ook een goede ontwikkeling is, is de betrokkenheid van de provincie. De betrokken ambtenaar Peter Binnema promoot ook deze ontwikkeling van convenanten door het provinciewijd als themagewas aan te duiden.’
Een andere ontwikkeling betreft de inzet van afrikaantjes als tussengewas om gewasbeschermingsmiddelen tegen aaltjes te vervangen.
De convenanten geven een kentering in de aanpak van de lelieteelt, vindt Osinga. Het is niet uitgesloten dat ook de gemeenten Noordenveld en Coevorden volgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer