Vlaanderen+verwerkt+20+procent+meer+mest
Nieuws
© jos thelosen

Vlaanderen verwerkt 20 procent meer mest

De hoeveelheid mestverwerking in Vlaanderen nam in 2014 met 5,6 miljoen kilo stikstof toe. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor en drie keer zoveel dan tien jaar geleden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM).

Uit de resultaten van de recente enquête kwam naar voren dat, inclusief export, 39,3 miljoen kilo stikstof uit dierlijke mest werd verwerkt. Dat betekent een stijging van 13 procent tegenover 2013.

Stikstof

Van de hoeveelheid stikstof die is verwerkt of geëxporteerd, komt 17,5 miljoen kilo uit varkensmest en 16,8 miljoen kilo uit pluimveemest.

De verwerking van varkensmest exclusief export leverde een operationele capaciteit van 15,7 miljoen kilo stikstof.

Pluimveemest constant

Het volume geëxporteerde pluimveemest is vrij constant gebleven, maar uitgedrukt in kilogrammen stikstof is er wel een daling van 22 procent. Dat komt door een daling van de gehalten.

Dat speelt vooral bij vleeskuikenmest. Export van pluimveemest is vooral gericht op Frankrijk.

Exportregio

Nog steeds is Frankrijk de belangrijkste exportregio voor Vlaamse mestverwerkingsproducten. Daar gaat 56 procent van de eindproducten naar toe.

Nederland heeft een aandeel van 35 procent en de export richting Duitsland bedraagt 7 procent van de totale hoeveelheid geëxporteerde producten uit mestverwerking.

Capaciteit

VCM vergelijkt jaarlijks de beschikbare met de operationele capaciteit voor mestverwerking in Vlaanderen. In 2014 was er 23 procent meer capaciteit beschikbaar dan er daadwerkelijk werd benut.

De vrije capaciteit is vooral gestegen in de provincie West-Vlaanderen. Daar hebben acht installaties veel minder verwerkt dan in 2013.

Dat kwam door afbouw of faillissement van de installatie dan wel door mogelijke concurrentie door export van ruwe varkensmest naar Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer