Ultrafiltratie+kansrijk+bij+mestverwerking
Nieuws
© bouwhuis

Ultrafiltratie kansrijk bij mestverwerking

Ultrafiltratie als mestverwerkingsstap is veelbelovend bij drijfmest en geeft bij zeugenmest en vleeskalvergier positieve resultaten. Dat blijkt uit duurproeven van de ultrafiltratie van drijfmest.

Bert van Setten van Fase Advies uit IJzendoorn deed dit en vorig jaar duurproeven met ultrafiltratie van zeugenmest, vleesvarkensmest en kalvergier van vlees- en rosékalveren op verschillende veebedrijven.

Ultrafiltratie is hierbij een van de stappen van de mestverwerking.

Afzetkosten

Het filteren van de dunne fractie van de mest heeft Van Setten samen met Richard Feijsman van Aqua D&S bedacht. Doel is beperking van het transport van mest en daardoor verlaging van de mestafzetkosten.

'Beperking van het transport betekent ook minder uitstoot van CO2 en een verbetering van de milieukwaliteit.'

Duurtesten

De duurtesten zijn om uit te zoeken welke stappen er nodig zijn voordat ultrafiltratie van de dunne fractie is toe te passen. Doel is het vrijkomende water te hergebruiken of te lozen.

Het scheiden van de dunne fractie en de dikke fractie van de mest en de ultrafiltratie verliep volgens plan.

Monsters

'De analyses van de monsters van de gefiltreerde dunne fractie gaven lage stikstof- en fosfaatwaarden', vertelt Van Setten. Dit gold voor zeugenmest en vleeskalvergier.

Mest van vleesvarkens blijkt ook kansrijk, maar bij het filteren van de dunne fractie verstopte de voorfiltratie een keer. De adviseur wijt dit mogelijk aan de voeding van de vleesvarkens. Mogelijk spelen de vetten in het voer een rol.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  20 %
Meer weer