Herstel+grondwaterstand+Brabant+zet+door
Nieuws
© ZLTO

Herstel grondwaterstand Brabant zet door

Het structurele herstel van de grondwaterstanden in Noord-Brabant zet door. Dat valt op te maken uit de jongste trendanalyse van de grondwaterstanden in de provincie.

Uit een notitie van de Brabantse Waterschapsbond blijkt dat drinkwaterbedrijf Brabant Water op jaarbasis met zo'n 175 miljoen kuub veruit het meest onttrekt. Industrie en landbouw volgen op gepaste afstand, met allebei gemiddeld 40 miljoen kuub.

De onttrekking van Brabant Water piekte rond 1992 en zette daarna een daling in die nu goed waarneembaar is in het Brabantse meetnet voor grondwaterstanden.

Oud peil

Want de gemiddelde grondwaterstand stijgt nog steeds, vooral in de zomer. De gemiddeld laagste grondwaterstand is na een dip, die begon in de jaren '80, weer op het oude peil aanbeland.

Ook de gemiddeld hoogste grondwaterstand die in Brabant wordt gemeten, is op 15 centimeter na weer terug op het oude niveau.

De onttrekking van de industrie daalt sinds eind jaren '80. De laatste jaren lijkt er een stabilisatie op te treden. In orde van grootte onttrekt de landbouw evenveel als de industrie. Verschil is wel dat de industrie doorgaans jaarrond oppompt.

Mooie prestatie

In 2014 heeft de land- en tuinbouw minder onttrokken, rond de 31 miljoen kuub. ZLTO spreekt van een 'mooie prestatie', want de intensieve sector blijft daarmee ruim onder het met provincie en waterschappen afgesproken meerjarig gemiddelde van 40 miljoen kuub.

Tussen 2010 en 2013 schommelde de door boeren en tuinders opgepompte hoeveelheid water, tussen de 32 en de 49 miljoen kuub.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer