Elektrisch+beregenen+goedkoper+dan+diesel
Nieuws
© eigen foto PPO

Elektrisch beregenen goedkoper dan diesel

Elektrisch beregenen is duurzamer en goedkoper dan met een dieselmotorpomp, blijkt uit praktijknetwerk 'Duurzaam elektrisch beregenen'.

Op het akkerbouwbedrijf van Hendrik Luth in Wedde, in Oost-Groningen, werd tot en met 2014 met een haspelinstallatie beregend waarbij slootwater met een dieselmotor werd opgepompt.

In 2015 is er een bron geslagen en wordt er met een elektromotor grondwater opgepompt. Met de nieuwe installatie wordt ook via een haspel beregend.

Gemiddeld beregenend Luth op het bedrijf twee à drie keer elektrisch over 36 hectare, waarbij hij 25 millimeter per keer geeft.

Oppompen

De kosten bij het oppompen van slootwater met een dieselmotor komen uit op 117 euro per hectare. Dat is duurder dan oppompen van grondwater met een elektrische pomp wat 92 euro kost.

Het verschil in kosten wordt vooral veroorzaakt doordat het gebruik van diesel duurder is dan stroom. De kosten voor de installatie verschillen nauwelijks.

Wanneer er met een dieselmotor grondwater uit een bron wordt opgepompt, is dat iets minder duur (110 euro) dan uit de sloot vanwege besparing op arbeidskosten.

Broeikasgassen

Elektrisch beregenen heeft een 28 procent lagere uitstoot van broeikasgassen en 16 procent lager cumulatief energieverbruik dan conventioneel beregenen.

Als de stroom volledig met zonne-energie zou worden opgewekt, zijn de broeikasgasemissies 75 procent en het energieverbruik 44 procent lager dan bij beregenen met een dieselmotorpomp.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  60 %
Meer weer