Nibem+adviseert+over+brouwgerstrassen
© Nieuwe Oogst

Nibem adviseert over brouwgerstrassen

Uit de Nibem-waarderingslijst voor gerstrassen blijkt dat de Nederlandse mouterijen en brouwerijen de rassen Prestige, Tipple en Calico volledig accepteren. Quench wordt dat slechts beperkt, meldt het Nederlands instituut voor brouwgerst, mout en bier.

Nibem stelt de waarderingslijst samen namens de brouwers en mouters. De lijst is bedoeld als signaal voor telers die komend jaar graag brouwgerst willen afleveren. Nibem baseert de kwaliteitswaardering op de resultaten van oogst 2010.

Het oordeel van de Nederlandse brouwers en mouters over Prestige, Tipple en Calico is positief. De beoordeling van Quench blijft achter bij de standaardrassen.

Industriële schaal

Voor de waarderingslijst stelt de Nederlandse industrie verwerkingsresultaten beschikbaar. Kwaliteitsbeoordeling op industriële schaal is pas mogelijk als van een bepaald ras commerciële teelt in Nederland plaatsvindt.

Op de aanbevelende rassenlijst is dit jaar Concerto opgenomen. Dit ras is brouwwaardig, maar komt niet voor op de waarderingslijst van Nibem omdat er nog geen kwaliteitsbeoordeling is vanuit industrieel onderzoek.

Nieuwe rassen

Op de aanbevelende rassenlijst voor zomergerst is Conchita ingedeeld bij de algemeen aanbevolen rassen. Class, Gladys, Kangoo en Steward zijn afgevoerd. De nieuwe rassen Jazz en Shannon krijgen een aanbeveling voor de teelt van voergerst.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer