Brouwgerstras vraagt veel van kweker

Een nieuw brouwgerstras moet aan veel eisen voldoen. De boer wil een hoge opbrengst per hectare, mouter en brouwer willen goede verwerkingseigenschappen.

Brouwgerstras+vraagt+veel+van+kweker
© nieuwe oogst

Een ras moet voldoen aan de wensen van de hele keten: van boer tot brouwer. In Europa is er nog een bijkomende probleem: in Europa is de bierconsumptie dalende en dat beperkt de mogelijkheden om de kosten van kweekwerk terug te verdienen.

Volgens Heinrich Maubach van Syngenta vraagt het kweken van zo’n nieuw ras minimaal acht à negen jaar. Vooral ziekteresistenties zijn een belangrijk aspect. Ze hebben een grote invloed op de opbrengst.

Opbrengst en kwaliteit

In de afgelopen 30 jaar heeft het kweekwerk een opbrengstverhoging van 1 ton per hectare opgeleverd. Maubach zei dat tijdens de zomerexcursie van de Nibem, donderdag in Valthermond.

Volgens Maubach heeft het kweekwerk heeft voor mouters en brouwers meer opgeleverd. De kwaliteit van de rassen is in verhouding meer gestegen dan de opbrengst.

Ziekteresistentie

Een ras als Quench is in Europa breed bij brouwers geaccepteerd. De ziekteresistenties van zo’n ras moet goed zijn in veel landen en veel omstandigheden.

Maubach: ‘Zieken zijn niet gelijk verdeeld over Europa en niet elke ziekte is even belangrijk. Daar komt bij dat de hoeveelheid neerslag in de groeiperiode per gebied sterk kan verschillen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer