LTO%2Donderzoek%3A+lichte+stijging+melkprijzen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO-onderzoek: lichte stijging melkprijzen

De Europese melkprijzen over 2014 zijn met 1,7 procent gestegen naar 38,62 euro per 100 kilo melk. Dat blijkt uit de vanmiddag gepresenteerde internationale melkprijsvergelijking van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

ZuivelNL, voorheen Productschap Zuivel, draagt zorg voor het onderzoek. De berekende melkprijzen van de zestien Europese zuivelondernemingen van vorig jaar namen licht toe.

Volgens samensteller Willem Koops van ZuivelNL is daarmee het recordniveau van 2013 toch nog met 0,66 euro per 100 kilo melk overtroffen.

Flinke daling

Deze prijs werd vooral bereikt door de hoge melkprijzen in de eerste helft van vorig jaar. Na de zomer zetten de melkprijzen een flinke daling in.

De top drie van de ranglijst bleef ongewijzigd. Het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri gaat nog steeds aan kop met een melkprijs van bijna 46 euro per 100 kilo, gevolgd door Granarolo uit Italië. FrieslandCampina consolideerde de derde plek met ruim 41 euro per 100 kilo melk.

Lastig jaar

FrieslandCampina had in 2014 een lastig jaar. Door een goede afzet van kindervoeding naar China en eenmalige baten kon ze de schade van de Russische boycot beperken. De winst en daardoor ook de melkprijs bleef op peil.

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer