FrieslandCampina+loopt+in+bij+melkprijzen
© Nieuwe Oogst

FrieslandCampina loopt in bij melkprijzen

De berekende melkprijzen van zestien ondernemingen zijn vorig jaar gemiddeld bijna 12 procent gestegen tot een record van 37,95 euro per 100 kilo melk. Royal FrieslandCampina staat na Hämeenlinnan Osuusmeijeri en Granarolo op een derde plek.

Dat blijkt uit het melkprijzenonderzoek van Productschap Zuivel in opdracht van vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. De hoge melkprijzen van 2008 en 2011 zijn daarmee ruim overtroffen.

De top 3 bleef hetzelfde, zo bleek vanmiddag tijdens de presentatie van het onderzoek in het Utrechtse Montfoort.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri uit Finland bleef eerste met 45,18 euro per 100 kilo melk, gevolgd door het Italiaanse Granarolo met 41,87 euro. Van het tweetal stegen de berekende melkprijzen het minst.

FrieslandCampina

Het verschil met nummer 3, FrieslandCampina met 40,95 euro, liep daardoor flink terug. De onderneming uit Amersfoort profiteerde van de groei in Azië en de goede resultaten van kindervoeding en voedingsingrediënten.

De opbrengsten van consumentenzuivel in Europa stond daarentegen onder druk.

DOC Kaas

DOC Kaas steeg met 38,97 euro naar plek vier ten koste van Dairy Crest. Dat komt door de goede afzet van kaas, vooral door groei binnen en buiten de Europese Unie, en door goede afzetmogelijkheden van wei.

Opvallende stijger is Milcobel naar plek vijf met 38,68 euro. De Belgen scoorden ruim 8 euro hoger dan in 2012 en daarmee de hoogste vooruitgang van de ondernemingen.

Historische melkprijs

'Een historisch hoge melkprijs', zo betitelt vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij het jaar 2013. De goede melkprijs leidde tot een hogere melkproductie.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer