Romijn: toekomst melkveehouderij positief

Kees Romijn is als LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij optimistisch over de toekomst van zijn sector. 'Zeker in Nederland zien jonge boeren er weer een uitdaging in om het melkveebedrijf van hun ouders over te nemen en verder te ontwikkelen.'

Romijn%3A+toekomst+melkveehouderij+positief
© Roel Dijkstra

Met die woorden reageerde Romijn op de uitkomsten van het melkprijzenonderzoek van Productschap Zuivel in opdracht van vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland.

'Door de hoge melkprijs is de sfeer onder melkveehouders duidelijk verbeterd', vindt Romijn. 'Zeker in Nederland zien jonge boeren er weer een uitdaging in om het melkveebedrijf van hun ouders over te nemen en verder te ontwikkelen.'

Hogere melkproductie

De goede melkprijs leidde ook tot een hogere melkproductie, die goed is opgenomen door de markt. Wel leidde de opgelopen melkproductie tot een historisch hoge superheffing. De 4 procent overschrijding kostte de sector 132 miljoen euro.

'Zo heeft de melkquotering in de Europese Unie een negatieve invloed op het vermogen van de melkveehouders om te kunnen profiteren van betere omstandigheden op de internationale zuivelmarkt', stelt de vakgroepvoorzitter.

Stabielere prijs

Voor komend jaar zijn de verwachtingen volgens Romijn gematigd positief. 'Er wordt rekening gehouden met een wat lagere maar wel redelijke stabiele melkprijs, maar ook de voerkosten laten een dalende lijn zien.'

Dit voorjaar onderscheidt zich volgens hem bovendien door een goede kuilvoerwinning. 'Per saldo kan 2014 opnieuw een gunstig jaar worden voor de melkveehouders.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer