Verdere groei sierteeltexport

De Nederlandse export van bloemen en planten loopt 1,6 procent voor op vorig jaar, blijkt uit cijfers van Floridata.

Joost van Winsen
De uitvoer vertegenwoordigde in de eerste vijf maanden van dit jaar een waarde van 2,65 miljard euro. De stijging is te danken aan de snijbloemen. De exportwaarde ligt op 1,59 miljard euro euro, wat 5,8 procent hoger is dan in 2014.
De verkoop van Nederlandse planten in het buitenland zakte daarentegen met 5,7 procent. Er ging tot en met mei voor 1,07 miljard euro aan pot- en tuinplanten over de grens.
De toename van de export is mede te danken aan goede verkopen in mei. Ten opzichte van vorig jaar steeg de snijbloemen- en plantenexport in deze maand met 3 procent naar 604 miljoen euro. Ook hier is het beeld zichtbaar van een stijgende bloemenexport en een dalende plantenuitvoer.
‘Vorig jaar was tot en met mei het omgekeerde het geval: toen was er sprake van een daling bij de bloemen en een toename bij de planten’, merkt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) naar aanleiding van de jongste exportcijfers op.
De ontwikkeling dit jaar wijkt af van de vorig jaar afgegeven prognoses. Toen werd verwacht dat de plantenuitvoer zou blijven stijgen.
‘Na vijf maanden kan worden vastgesteld dat het prijsniveau bij de bloemen gemiddeld iets hoger ligt. Bij de pot- en vooral de tuinplanten is daarentegen druk op het prijsniveau.’ Volgens de VGB is dit voor een deel te verklaren door het koude voorjaar in Noordwest-Europa, waardoor bestedingen aan tuinplanten lager uitvielen dan vorig jaar.

Duitsland

Grootafnemer Duitsland nam tot en met mei 2015 volgens de cijfers van Floridata 16 procent minder aan planten af. In euro’s is ging er voor 303 miljoen de grens over. Vorig jaar wisten exporteurs in de eerste vijf maanden een plus van 8 procent te verwezenlijken, terwijl in dezelfde periode van 2013 een krimp plaatsvond van 8 procent.
De Duitse markt wordt grilliger, constateren handelaren. De bloemverkoop in de Bondsrepubliek stabiliseert en is met 513 miljoen euro ongeveer net zo groot als in 2014.
Leveranciers aan de Duitse retail zien een toenemende concurrentie tussen supermarkten en tuincentra. ‘Voor Hollandse leveranciers aan het groothandelssegment is de omzetontwikkeling moeizaam. Daarbij speelt mee dat er meer directe inkoop is in Zuid-Europa en dat het Nederlandse product meer concurrentie ondervindt van lokale productie, onder meer gevoed door de voorkeur voor local for local’, weet de VGB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer