Veranderend pachtrecht

Arnold Michielsen, portefeuillehouder Pacht bij LTO Nederland, reist door het land om de ontwikkelingen in de pachtregelgeving toe te lichten. Op dinsdag 30 juni komt hij naar Kruisland om in Noord-Brabant de pachtontwikkelingen aan de leden van ZLTO toe te lichten.

Een jaar geleden hebben drie pachtjuristen, onder wie voorzitter Lodewijk Valk van het pachthof in Arnhem, de belangenorganisaties van de pachters en verpachters bij elkaar geroepen om de politiek een gezamenlijk voorstel te kunnen doen. Hieruit zijn drie nieuwe pachtvormen gekomen, waarbij de huidige reguliere pacht blijft bestaan, weliswaar in nieuwe stijl.
Daarnaast komt er flexibele pacht met een pachtprijstoets en loopbaanpacht met een duur van ten minste 25 jaar. De teeltpacht en pacht van kleine oppervlakten (1 hectare) blijven bestaan. Dit akkoord is een klein jaar geleden tot stand gekomen op kasteel Spelderholt en wordt ook wel het Akkoord van Spelderholt genoemd.
Daar zijn de partijen het echter niet eens geworden over het overgangsrecht voor bestaande reguliere pachtcontracten en het systeem om de pachtprijs vast te stellen. Vooral voor bedrijven die een aanmerkelijk deel van hun grondareaal in pacht hebben, is dit van cruciaal belang.
Voor het behoud van de waarde van de grond is een juist grondbeheer noodzakelijk om uitmergeling van de bodem tegen te gaan; een belang voor zowel de pachter als de verpachter. Vandaar dat voor LTO Nederland het opbrengend vermogen van de grond een voornaam punt is waarmee de pachtprijs wordt bepaald.
Heeft u inhoudelijk advies nodig over uw pachtcontract, neem dan contact op met een adviseur van ZLTO Vastgoed. Aanmelden voor de ZLTO-pachtavond in Kruisland op 30 juni kan via www.zlto.nl/agenda.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer