Actie voor balans op mestmarkt

Bestaande verwerkingscapaciteit beter benutten. Een tijdelijke ontheffing voor extra capaciteit en eenvoudige systemen om op bedrijven meer mest te scheiden in een dunne en dikke fractie. Maatregelen waarmee LTO Varkenshouderij en NVV de komende maanden de druk op de mestmarkt proberen te verminderen.

Ilona LesscherIn de eerste maanden van 2015 is er significant minder varkensmest uitgereden dan in 2014. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat dit voorjaar tussen de 35 en 45 procent minder varkensmest is afgezet dan in 2014. Met name boven de grote rivieren, waar nu nog minder mestverwerkingscapaciteit zit dan in Zuid-Nederland, zijn de problemen groot.
‘Wij krijgen veel reacties van leden. Het uitrijseizoen is voorbij en kelders niet leeg. Ook niet bij boeren die al jaren trouw zaken doen met een intermediair of loonwerker. Dat geeft aan hoe nijpend de situatie is’, geeft Jan Overeem van LTO Varkenshouderij aan. Hij weet inmiddels van bedrijven die geen nieuwe vleesvarkens kunnen opleggen omdat de mestkelders vol zitten.

Mest matchen

LTO Varkenshouderij en NVV willen de druk op de mestmarkt verminderen door aanbod van mest en mestverwerkingscapaciteit bij elkaar te brengen. Op dat laatste heeft het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV), waarin LTO, adviesbureau Agrifirm Exlan en Mestac participeren, zicht.
Daarnaast zetten LTO en NVV zich in voor een tijdelijke ontheffing die het mogelijk moet maken extra mest te verwerken. Ander spoor zijn eenvoudige verwerkingssystemen om mest te scheiden in een dunne en dikke fractie die kan worden vercomposteerd.
Gesprekken over de verschillende maatregelen lopen al een tijdje. Overeem verwacht dat tussen nu en een kleine maand de eerste mestmatches ook daadwerkelijk een feit zullen zijn. ‘We willen wel vlugger, maar kunnen geen ijzer met handen breken.’
De problemen op de mestmarkt zijn het gevolg van de aanwendingsnormen die voor 2015 zijn aangescherpt en het grotere aanbod rundveemest, dat qua inhoudsstoffen ook beter past bij de vraag van akkerbouwers. Boven de grote rivieren dreef dat de kosten voor mestafzet op met 1 tot 1,50 euro per kuub.
De mestafzetkosten moeten omlaag, vinden LTO en NVV. Dat gebeurt ook, is Overeems overtuiging, wanneer er meer verwerkingscapaciteit komt. Er staan voldoende kansrijke initiatieven met beproefde technieken op stapel. Overeem roept varkenshouders op om mee te doen en niet te blijven afwachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer