Aanvoer Cymbidium neemt af

De aanvoer van grootbloemige Cymbidium bij FloraHolland is de afgelopen vier jaar met ruim 1,5 miljoen stuks teruggelopen.

Joost van WinsenHet aanbod van de grootbloemige Cymbidium lag vorig jaar op ongeveer 12,1 miljoen stuks. In 2011 kwam de aanvoer nog op zo’n 13,8 miljoen stuks uit.
Door het teruglopende aanbod heeft FloraHolland de laatste jaren een lagere omzet gerealiseerd met de orchidee. In 2014 was de verkoopwaarde van de grootbloemige Cymbidium 35,9 miljoen euro, terwijl deze in de jaren 2010 tot en met 2012 schommelde rond 40 miljoen stuks.
De gemiddelde prijs van de snijorchidee is de laatste jaren redelijk stabiel en beweegt zich rond de 3 euro per stuk met uitschieters van 2,87 euro in 2011 en 3,17 euro in 2012.
De verminderde aanvoer is mede het gevolg van een areaalkrimp. Ook het aantal telers is tanende. Teelden in 2010 nog 125 bedrijven de grootbloemige variant, in 2014 waren dat er om en nabij honderd. De aanvoer komt vrijwel alleen uit Nederland, zegt Jill Berens, projectleider Markt & Product bij de bloemenveiling. ‘Er is weinig tot geen internationale aanvoer via FloraHolland.’
De verkoop van de grootbloemige Cymbidium verloopt voor een groot deel via de klok. Het aandeel van dit prijsinstrument is in vijf jaar gezakt van 88 naar 81 procent. De inbreng van de klok is veel hoger dan bij andere snijbloemen en daalt minder snel. In 2014 liep 67 procent van alle snijbloemen via de klok, terwijl dat vijf jaar eerder 82 procent was.

Terreinverlies

Op de Nederlandse markt verliest de grootbloemige Cymbidium terrein. Van de totale afzet van de bloem had vorig jaar 4 procent in Nederland plaats. Het aandeel is gehalveerd in de laatste vijf jaar. ‘Een wens is dat de Cymbidium weer in het standaard assortiment van de bloemist komt’, zegt Berens.
Uit onderzoek is gebleken dat consumenten de bloem niet goed kennen omdat ze deze niet tegenkomen. ‘Maar de Cymbidium wordt wel mooi gevonden en de consument vindt haar toepassingen exclusief, exotisch, mooi, strak en trendy.’
Naast Nederland is Italië een krimpmarkt. Rusland is een groeiende markt en het enige land waar Nederlandse telers enige concurrentie tegenkomen van telers uit Nieuw-Zeeland.
De snijorchidee wordt vooral gemengd aangevoerd op de veiling. Daarna volgen groen, witroze en wit. In dit palet zijn weinig verschuivingen zichtbaar, legt Berens uit.
De grootbloemige Cymbidium is goed voor 67 procent van de totale Cymbidiumomzet van FloraHolland, die vorig jaar opliep naar 53 miljoen euro. Naast de grootbloemige soort komen de minibloem en de verpakte bloem op de markt. Ook kopen consumenten een losse bloem.
In de eerste 24 weken van dit jaar is de omzet van de totale Cymbidium-groep met 2,5 procent gestegen. De aanvoer neemt verder af, maar de prijzen zijn omhooggegaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer