CDA+stelt+vragen+over+bioraffinage+Friesland
Nieuws
© jos thelosen

CDA stelt vragen over bioraffinage Friesland

In Friesland liggen goede kansen om gras te verwerken door middel van raffinage, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Wageningen Universiteit, Greenlincs en de Rijksuniversiteit Groningen.

In Oentsjerk staat al een modelinstallatie die op deze manier gras verwerkt.

Met deze installatie kan gras zo worden verwerkt dat er twee producten vrij komen: grassap en grasvezel.

Van grassap kan bijvoorbeeld ruwvoer voor koeien, karton of biocomposiet worden gemaakt.

Meerdere toepassingen

De techniek voor raffinage kan nog verder ontwikkeld worden, zodat deze ook kan worden toegepast voor overige plantenresten. De op die manier verkregen producten bieden naar verwachting mogelijkheden voor meerdere toepassingen.

CDA-Statenlid Maaike Prins noemt deze manier van verwerken van gras en plantenresten een nieuwe kans voor de Friese landbouwsector.

Prins vraagt het college van GS dan ook om te bekijken welke mogelijkheden hier liggen voor Friesland en op welke manier de provincie hier in kan faciliteren.

Unieke positie

Uit het gezamenlijk onderzoek blijkt namelijk dat Noord-Nederland en Friesland met de bioraffinage uit kunnen groeien tot een wereldspeler van formaat, vanwege de unieke positie.

Noord-Nederland heeft namelijk een goede combinatie van factoren zoals zeehavens, een chemie- en kunststoffencluster, landbouw-kennisinstellingen en veel akkerbouw en veehouderij.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer