Eerste+algenraffinagefabriek+opent+deuren
Nieuws
© valorie

Eerste algenraffinagefabriek opent deuren

Door grondstoffen te winnen uit algen kunnen veel bedrijven duurzamer en op termijn wellicht goedkoper te werk gaan. Maar de techniek bevindt zich nog in een fase van ontwikkeling.

Maandag wordt in Lelystad 's werelds eerste mobiele algenraffinagefabriek in gebruik genomen.

Het is een proefinstallatie, die de mogelijkheden moet verkennen van het op grotere schaal onttrekken van bijvoorbeeld eiwitten, olie en koolhydraten uit algen. Tot nu toe gebeurde dit alleen binnen laboratoria, met kleinere hoeveelheden.

Poeders

Er bestaan al verschillende algenkwekerijen, maar de algen die daar worden geproduceerd, worden nu vooral verwerkt tot poeders of 'superfoods'.

'De algen worden in hun geheel gebruikt', stelt een woordvoerder. 'Wat deze fabriek doet is het opknippen van de algen, zodat er stofjes uit gehaald kunnen worden.'

'Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van verf, ter vervanging van grondstoffen die erg schaars zijn. En ze kunnen dienen als alternatief voor visolie.'

Landbouwgewas

Algen bestaan uit veel waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen makkelijk worden geteeld op onvruchtbare grond. Wetenschappers zien ze daarom ook wel als hét landbouwgewas van de toekomst.

Het project is een gezamenlijk initiatief van kennisinstituut TNO en bedrijven als Sabic, De Wit Oils, Van Wijhe Verf en Royal HaskoningDHV.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer