Bioraffinage in Zuid-Holland haalbaar

In provincie Zuid-Holland is ruimte voor de vestiging van twee tot drie bioraffinagefaciliteiten voor de verwerking van reststromen uit de tuinbouw.

Bioraffinage+in+Zuid%2DHolland+haalbaar
© Nieuwe Oogst

Dat concludeert Aldert van der Kooij van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in een studie uitgevoerd in opdracht van Kenniscentrum Plantenstoffen en Biobase Westland. Binnenkort verschijnt het rapport met businessplan.

In Zuid-Holland wordt jaarlijks 230.000 tot 240.000 ton aan gewasresten geproduceerd. Die hoeveelheid komt vrij als plantenresten bij het ruimen van de kassen na de teelt en als afgekeurde producten bij de telers, handelshuizen en veiling.

285.000 ton

Als ook de vers gemaaide grassen van wegbermen worden meegerekend, is er in de provincie jaarlijks 285.000 ton aan gewasresten beschikbaar. Reststromen die te verwaarden zijn, volgens Royal HaskoningDHV.

De reststromen kunnen volgens het businessplan het beste worden verwerkt in twee tot drie installaties. Onder meer de papier- en kartonindustrie is een sector die de verwerkte stromen kan gebruiken voor haar eindproduct.

Piekverwerking

'Er zijn meerdere installaties nodig, omdat niet alle restmaterialen op dezelfde manier verwerkt kunnen worden. Bij de teeltwisseling in november komt een piek aan afval vrij, te veel om meteen te verwerken', weet Van der Kooij.

'De resten moeten geconserveerd worden op een dusdanige manier dat de cellulose, suikers en eiwitten behouden blijven. Dit zijn belangrijke halffabricaten uit de reststromen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer