Discussie emissiearm bemesten

Heeft het emissiearm uitrijden van drijfmest wel het gewenste effect op de ammoniakuitstoot? De Nationale Ombudsman start een onderzoek naar de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid. Toch groeit het gras hier goed van. ‘Zelfs bij een lagere stikstofbemesting. Het systeem lijkt te werken,’ stelt Wiebren van Stralen van LTO.

Pieter Stokkermans
De Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) betwijfelt het effect van emissiearm uitrijden en diende hierover een klacht in bij de Ombudsman. Ook betwist ze de emissiefactor die wordt toegeschreven aan bovengronds aanwenden van mest. Die zou te hoog worden gesteld.
De vereniging wil onderzoek naar het rekenmodel voor het vaststellen van de ammoniakemissies. ‘Wij hebben aanwijzingen dat dit rekenmodel niet betrouwbaar is,’ stelt VBBM-woordvoerder Diana Saaman.
Uit metingen aan ammoniakuitstoot door het RIVM blijkt volgens haar dat de emissiearme aanwending nauwelijks effect heeft op de ammoniakuitstoot. De regels zijn volgens de VBBM, zelf voorstander van het bovengronds aanwenden van drijfmest, gebaseerd op enkele metingen op proefveldjes, twintig jaar geleden.
Wetenschappers houden zich te veel bezig met modelberekeningen, stelt de vereniging. Een klein groepje wetenschappers zou alles voor het zeggen hebben en elkaar de hand boven het hoofd houden. ‘Daar komt nog eens bij dat de maatregelen niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit en vruchtbaarheid van het land’, zegt Saaman.
Volgens Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Milieu van LTO, is het een goed recht van de VBBM om bij de ombudsman een onderzoek aan te vragen. ‘Bij deze club ontbrak al langer het vertrouwen in het emissiearm aanwenden. Hun leden hebben nu vrijstelling om onder voorwaarden mest bovengronds uit te rijden. Wat dat betreft worden ze nu gedoogd. Er is vorig jaar nauwelijks controle geweest op de naleving van die voorwaarden’, zegt Van Stralen.
Het is volgens hem het vierde onderzoek naar onderbouwing van het ammoniakbeleid, na twee reviews en het V-focus-onderzoek. ‘De VBBM heeft het ammoniakbeleid al vaker ter discussie gesteld. Maar we zien in de praktijk dat er in twintig jaar een grotere verlaging is van de stikstofbemesting dan van eiwit in gras en zelfs een hogere grasopbrengst. Blijkbaar heeft emissiearm aanwenden toch baat.’
Volgens de VBBM zijn er weinig metingen, terwijl er juist een grote set beschikbaar is. ‘Bij dit soort zaken moeten we met elkaar kunnen discussiëren over feiten. Het is jammer dat de VBBM nu bepaalde onderzoekers in diskrediet brengt. Dat staat buiten deze discussie.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer