LEI: 17 procent meer melk in 2024

De melkproductie in Nederland neemt de komende tien jaar met zo'n 2,2 miljard kilo toe. Een stijging van 17 procent, geeft het LEI in een rapport over de gevolgen van de afschaffing van het melkquotum aan.

LEI%3A+17+procent+meer+melk+in+2024
© Nieuwe Oogst

Het LEI nam onder andere studies van de OECD-FAO en de Europese Commissie over de ontwikkelingen op de wereldmarkt en de EU als uitgangspunt. Het blijkt dat de melkproductie in Nederland tot en met 2024 met zo'n 2,2 miljard kilo zal stijgen tot bijna 15 miljard kilo.

Op Europees niveau verwacht het LEI een aanvoer in die tien jaar van circa 12,4 miljard kilo meer melk. De melkproductie zal met name in het noorden van de Europese Unie groeien. Naast Nederland gaan melkveehouders in vooral Duitsland, Frankrijk, Polen en Ierland meer melk produceren.

Groeien

Volgens het onderzoeksinstituut zal de productie in Polen, Ierland en Nederland naar verhouding het meest groeien. Duitsland en Frankrijk produceren de grootste hoeveelheid melk.

Het LEI verwacht dat de melkproductie zal stagneren of afnemen in landen in Zuid-Europa - Spanje, Italië, Griekenland -, Oost-Europa - Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië -, maar ook Finland en Zweden.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer