Deur open in Drenthe voor groot wild

Provincie Drenthe wil introductie van grote hoefdieren zoals edelhert en damhert onder voorwaarden toestaan. Dit blijkt uit het voorontwerp Flora- en faunabeleidsplan.

Deur+open+in+Drenthe+voor+groot+wild
© Het Utrechts Landschap

Volgens Gedeputeerde Staten kan Drenthe op het gebied van wildbeheer een voorbeeld nemen aan de Veluwe. 'De natuur wordt er spannender van. Het is goed voor de natuurbeleving en het imago van Drenthe. Het kan ook een impuls geven aan de toeristische sector', verwacht gedeputeerde Rein Munniksma.

Onderzoek

Als Provinciale Staten met het voornemen instemmen, dan mogen particulieren en beheerders van Drentse natuurgebieden grote hoefdieren binnenhalen. Ze moeten dan wel eerst een zogenoemde Soorten Effect Rapportage laten uitvoeren, voordat GS besluiten tot introductie.

Bij spontaan komende dieren neemt de provincie zelf het initiatief tot een dergelijk onderzoek.

Breed draagvlak

Volgens gedeputeerde Rein Munniksma is er in Drenthe breed draagvlak voor introductie van groot wild, maar moeten de gevolgen vooraf helder zijn.

De landbouw heeft zich op dit vlak overigens altijd kritisch opgesteld. Naast toenemende wildschade, met name door zwijnen, kan de komst van groot wild ook gevaar opleveren in het verkeer, waarschuwde LTO Noord vorig jaar.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer