Dijksma%3A+we+staan+achter+voedselbanken
Nieuws
© Voedselbank Amsterdam

Dijksma: we staan achter voedselbanken

Het kabinet spant zich in om samenwerking tussen bedrijfsleven en voedselbanken te bevorderen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft dat verzekerd aan de Tweede Kamer.

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) had vragen gesteld naar aanleiding van berichten dat regionale voedselbanken in het nauw komen. Vooral in regio Rijnmond krijgen ze soms te weinig voedsel aangeleverd.

Seizoenspatroon

Volgens Dijksma heeft dat te maken met een seizoenspatroon. Aan het einde van het jaar is er veel aanbod van voedsel, terwijl in de eerste maanden van het jaar juist minder voedsel wordt aangeboden.

'Intussen spant het kabinet zich in om de samenwerking tussen de Alliantie Verduurzaming Voedsel en Voedselbanken Nederland verder te verbeteren', meldt Dijksma. De ministeries van EZ en Sociale Zaken zijn daarbij betrokken.

Jaarlijkse donaties

Dat heeft onder meer geleid tot samenwerkingsovereenkomsten met Unilever en FrieslandCampina. Daarin zijn afspraken gemaakt over een jaarlijkse donatie van producten en over het inzetten van verschillende faciliteiten en manuren.

Ook is het aantal donaties en contacten tussen bedrijven in de voedselketen en de voedselbanken volgens de staatssecretaris toegenomen. Wanneer wettelijke regels daarbij een belemmering vormen, is het kabinet bereid om die zoveel mogelijk weg te nemen.

Voedselveiligheid

Dijksma meldt verder dat eind dit jaar zeker 95 procent van de voedselbanken gecertificeerd is op het gebied van voedselveiligheid. Dat moet de toeleveranciers voldoende vertrouwen geven dat de voedselbanken professioneel met voedselveiligheid omgaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer