Bestrijding+teken+met+nematoden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bestrijding teken met nematoden

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een veelbelovende en milieuvriendelijke methode gevonden om teken te bestrijden. Uit proeven is gebleken dat nematoden, minuscule wormpjes, de teek binnen tien dagen kunnen doden.

'Met de proeven die we hebben gedaan, wordt 60 procent van de teken binnen tien dagen gedood', zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. 'Er is bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Daarom kun je wel spreken van een doorbraak.'

Extra onderzoek

Veel moet nog worden onderzocht. Onder andere hoe nematoden het best kunnen worden ingezet, geeft Van Vliet aan. Normaal leven nematoden onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een vloeistof gegoten.

Van Vliet vervolgt: 'We moeten ook nog bekijken hoe we die vloeistof het beste kunnen samenstellen. Maar dit kunnen mensen dan in hun tuin over hun planten genieten.'

Positief

De stichting Tekenbeetziekte spreekt van een positieve ontwikkeling. 'Hoe minder teken, hoe beter. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen lijkt er tien jaar later altijd nog een addertje onder het gras te zitten', aldus de woordvoerder van de stichting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer