Waterkwaliteit+in+Delfland+moet+schoner
Nieuws
© Hoogheemraadschap van Delfland

Waterkwaliteit in Delfland moet schoner

De waterkwaliteit in het gebied van hoogheemraadschap van Delfland is nog verre van goed. Dat blijkt uit Waterkwaliteitsrapportage 2014.

De polders waar over 2014 de hoogste overschrijdingen voor stikstof en fosfaat zijn gemeten, zijn onder meer de Dorppolder in gemeente Midden-Delfland/gemeente Westland en de Polder Berkel in gemeente Lansingerland.

De gebieden met de meeste gewasbeschermingsmiddelen zijn de Zuidpolder van Delfgauw in gemeente Pijnacker-Nootdorp en de Oranjepolder, Hoefpolder, Oude Campspolder en polder Nieuwland in gemeente Westland.

Glastuinbouw

'De belangrijkste bron van de bestrijdingsmiddelen, stikstof en fosfaat in het water is de glastuinbouw', geeft hoogheemraad Ingrid ter Woorst aan.

Gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen niet of nauwelijks uit het water, stelt Ter Woorst. 'Alleen als we rigoureus stoppen met het vervuilen van slootwater, wordt dat zichtbaar schoner waardoor ook alles wat groeit en bloeit weer een kans krijgt.'

Dorppolder

Ter Woorst noemt de Dorppolder in gemeente Westland/Midden-Delfland als positief voorbeeld. Hier waren tien van de zestien glastuinbouwbedrijven debet aan een of meer illegale lozingen in 2014.

Daarom is er een intensieve samenwerking gestart tussen Delfland, LTO Glaskracht Nederland en individuele tuinders. 'De waterkwaliteit in deze polder is door de samenwerking structureel verbeterd.'

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer