LTO+rondt+pilotfase+waterplannen+af
Nieuws
© Jos van Leeuwen

LTO rondt pilotfase waterplannen af

Samenwerken en bundelen van kennis werkt bij het streven naar voldoende schoon water en een betere bodemkwaliteit. Dat blijkt uit drie pilots die in het kader van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) zijn uitgevoerd.

Het betreft pilots in Bodegraven, Noordoostpolder en Meijel (gemeente Peel en Maas). LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk heeft de resultaten ervan aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Naast LTO waren ook de ministeries van EZ en van I&M en de waterschappen bij de drie proefprojecten betrokken. DLG ondersteunde de uitvoering ervan.

Dertig gebiedsprojecten

Mede op basis van deze resultaten wordt het DAW de komende jaren verder uitgerold. LTO Nederland en de Unie van Waterschappen willen in 2015 starten met dertig gebiedsprojecten.

'Dit deltaplan is een mooi voorbeeld van een programma waarbij de verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de waterkwaliteit en -kwantiteit bij de agrarisch ondernemer wordt gelegd', zegt Schenk. 'Ze kunnen zelf hun verantwoordelijkheid nemen.'

Geen belemmeringen

De boeren en tuinders dienen dan wel de ruimte te krijgen om zelf op hun bedrijf de beste oplossing te kiezen. 'Ze willen niet belemmerd worden door steeds verdergaande wet- en regelgeving. Dat is belangrijk voor het slagen van het programma.'

Staatssecretaris Dijksma liet blijken dat ze de aanpak van LTO en de waterschappen steunt. 'Met wet- en regelgeving alleen halen we de doelen niet. En als iedereen zich bewust is van de noodzaak, dan kan er heel veel bereikt worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer