Brief milieuorganisaties over glastuinbouw

Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en de Weidevogelpactpartners Midden-Delfland roepen gemeenten, waterschappen en milieudiensten op om de concentratie neonicotinoïden in het oppervlaktewater terug te dringen.

Brief+milieuorganisaties+over+glastuinbouw
© WUR Wageningen

Dat kan onder meer door handhaving van gebruik en bronaanpak door een mentaliteitsverandering bij de gebruikers te bewerkstelligen, schrijven de milieuorganisaties. Met gebruikers doelen zij op de glastuinbouw.

De organisaties wijzen op het verband tussen hoge concentraties imidacloprid (een neonicotinoïde) in het oppervlaktewater en een dalende trend van populaties van insectenetende vogels.

Normoverschrijdingen

In het oppervlaktewater in de Zuid-Hollandse glastuinbouwgebieden zijn de concentraties neonicotinoïden hoog en worden in de kwaliteitsrapportage van Hoogheemraadschap van Delfland normoverschrijdingen geconstateerd, stellen de milieuorganisaties.

De concentraties zijn nog niet substantieel teruggedrongen, volgens de briefschrijvers.

Erkennen

De natuurorganisaties roepen waterschappen, gemeenten en omgevingsdiensten daarom op om deze problematiek te erkennen en met een voortvarende aanpak te komen.

De brief is deze week verstuurd naar LTO Glaskracht Nederland, gemeenten Westland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas en Waddinxveen, hoogheemraadschappen van Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard en de omgevingsdiensten DCMR Rijnmond en Haaglanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer