Rijnland+en+Glaskracht%3A+minder+emissies
Nieuws
© AWP Delfland

Rijnland en Glaskracht: minder emissies

Het hoogheemraadschap van Rijnland en LTO Glaskracht gaan gezamenlijk de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen verder reduceren.

Beide partijen ondertekenden hiertoe dinsdag het ‘Afsprakenkader emissies glastuinbouw’.Hierin staat hoe zij dat samen willen bereiken.

Namens LTO Glaskracht tekenden bestuurder Koos Hoogendoorn van LTO Noord Zuid-Holland en Bart Oostveen uit Noord-Holland. Zij hameren op maatwerk in de regio.

Voor Rijnland tekende hoogheemraad Hans Schouffoer. 'Het is belangrijk dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt en laat zien dat zij actief werkt aan schoon water in de leefomgeving. Gezond water dat voldoet aan de chemische en ecologische normen is niet alleen in het belang van inwoners van Rijnland maar ook van de sector zelf.'

Veel concentraties

Op dit moment voldoet het water nog niet altijd aan de gewenste ecologische kwaliteit, omdat er regelmatig te veel concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen worden gemeten.

In het Afsprakenkader spreken partijen onder meer af om in 2015 samen een uitvoeringsprogramma op te stellen. Dat moet duidelijk maken hoe de doelen in 2027 worden gehaald.

Verantwoordelijkheid

Rijnland en LTO Glaskracht zien schoon water in de glastuinbouwgebieden als een gezamenlijke ambitie en verantwoordelijkheid. Beide partijen willen dat ook de gemeenten zich aansluiten bij het Afsprakenkader. Zij zijn hierover in gesprek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer